Vaak gestelde vragen

Bekijk hier onze Frequently Asked Questions. Je vindt er antwoorden op je vragen over CNG!

Wat is het verschil tussen CNG en LNG?

CNG, voluit ‘Compressed Natural Gas’ is een brandstof die je verkrijgt door aardgas samen te drukken en met een druk van ongeveer 200 bar in de tank van het voertuig te injecteren.

LNG is een natuurlijk gas dat vloeibaar wordt op -162 graden Celsius en dat gebruikt wordt voor vrachtwagens en voor de binnenvaart of de zeescheepvaart. Zijn hoog energiegehalte garandeert vrachtwagens een autonomie tot boven 1000 km. Het is het enige zuinige alternatief van diesel.

Wat is het verschil tussen CNG en LPG ?

LPG of ‘Liquid Petroleum Gas’ is een vloeibaar nevenproduct dat ontstaat bij de raffinage van aardolie. Het is een mengeling van propaan en butaan dat is gecomprimeerd tussen 5 en 7 bar.
CNG is het aardgas dat we ook gebruiken om te koken of ons te verwarmen. Het is simpelweg onder druk gebracht op 200 à 250 bar om een grotere hoeveelheid te kunnen opslaan in de tank van het voertuig.  
Dankzij dit verschil kan CNG onder druk als een gas worden opgeslagen op kamertemperatuur. Bovendien is CNG, in tegenstelling tot LPG, een pak lichter dan lucht. Voertuigen op aardgas zijn daarom welkom in ondergrondse parkings. 

Kan ik mijn auto aanpassen om met CNG te rijden? 

Bij bijna alle voertuigen die op aardgas rijden in België wordt de CNG-technologie in de fabriek ingebouwd.  
Je kan bij sommige voertuigen wel één of twee tanks laten installeren in de kofferruimte, door een gecertificeerd installateur. 

Hoe tanken?

De aansluiting voor het vulpistool van aardgas bevindt zich vlakbij de schenktuit voor benzine. Je moet enkel het vulpistool aansluiten, de hendel naar omhoog zetten tot hij blokkeert, en op de startknop duwen. Als je wil stoppen met tanken voor je tank helemaal vol is, volstaat het om op de stopknop te drukken. Oefen hierna wat druk uit op het vulpistool om het los te koppelen en terug te trekken.

Waar kan ik CNG tanken?

Er zijn al 90 stations in België en in 2018 komen er nog maandelijks bij. Je vindt dus altijd een CNG-station in je buurt

Gaat het tanken snel?

CNG tanken gaat even snel als het tanken van andere brandstoffen: enkele minuten en je bent klaar.

Loop ik risico tijdens het tanken?

Neen. Als je het vulpistool aansluit, worden de tanks onder druk gebracht om aan te geven dat er geen lek is vóór het vullen. 

Kan ik kiezen tussen de benzine- en de CNG-modus?

Deze keuze wordt door het motorbeheer bepaald, niet door de chauffeur. Als de druk in de tanks voldoende is, zal hij kiezen voor CNG. In het tegenovergestelde geval zal de motor automatisch overschakelen op benzine.

Hoe weet ik of ik op benzine of op CNG rijd?

Wanneer je op aardgas rijdt, brandt er een lampje ter hoogte van de meter. Bij voertuigen met een dubbele meter zie je de wijzer bewegen in de gas- of de benzinezone.

Hoe verloopt de technische controle?

Zoals met een gewone auto moet je ieder jaar naar de technische controle, na vier jaar. Hier wordt ook nagekeken of er geen gaslek is. Is alles in orde? Dan kleeft de controleur in de hoek rechts onderaan de voorruit een controlevignet. Dit wordt na iedere technische controle vernieuwd. De tank moet je iedere vier jaar laten controleren door een erkend bedrijf. Dit staat los van de technische controle. 

Kan ik overal komen?

Je CNG-voertuig is overal welkom, ook in ondergrondse parkings.

Wat zijn de voordelen van rijden op CNG?

Het is goedkoop!

Het is groen!
Een EURO 6-personenwagen die rijdt op aardgas is goed voor*

 • -11 % broeikasgassen (CO2); 
 • -90 % stikstofoxyden (NOx);
 • -77 % fijn stof dan met een dieselwagen.

*studie gecontroleerd door Mobi en Marc Pecqeur (Thomas More) en gevalideerd door UGent

Het is comfortabel!

 • De totale autonomie CNG / benzine kan oplopen tot 1000 km al naargelang het gekozen model; 
 • Het netwerk van CNG-tankstations breidt zich voortdurend uit;  
 • de motor is wel 50% stiller;
 • je bent overal welkom, ook in ondergrondse parkings;
 • je verliest geen laadruimte omdat de tank is ingebouwd in het chassis van de auto;
 • je motor heeft hetzelfde prestatievermogen en evenveel kracht als modellen die rijden op klassieke brandstof;
 • je hebt een ruime keuze, van kleine stadswagens tot grote familievoertuigen, in verschillende merken!  

Het is veilig!
De aardgastank is stevig en volledig luchtdicht. De autofabrikanten hanteren de striktste veiligheidsnormen bij de fabricatie van het voertuig. Dankzij een heel wat technologische innovaties, is de aardgastank één van de onderdelen die het best bestand zijn tegen een botsing. Ook het ontploffingsgevaar is uiterst klein.  

Verlies ik plaats in mijn koffer?

Neen, je verliest geen kofferruimte omdat de aardgastank is ingebouwd in het chassis van de wagen.

Is een wagen op CNG even veilig als een diesel- of benzinewagen?

CNG-voertuigen moeten voldoen aan dezelfde veiligheidsvereisten als voertuigen met benzine- of dieselmotoren. De aardgastanks zijn onderworpen aan erg strenge veiligheidsnormen.  

Hoe herken je een voertuig dat op CNG rijdt?

CNG-voertuigen moeten een groen reglementair CNG-label duidelijk zichtbaar aanbrengen op hun achterzijde. De concessiehouder of de installateur zijn verplicht om voor deze labels te zorgen.  

Krijg ik fiscale voordelen als ik een voertuig op CNG koop?

Goed nieuws: je krijgt een premie van je distributienetbeheerder (in Wallonië) en je bent vrijgesteld van de verkeersbelasting tot in 2020 en van de inschrijvingstaks (in Vlaanderen). Meer info hierover vind je bij je distributienetbeheerder en bij het Vlaams Gewest.

Wat is de energetische waarde van CNG in vergelijking met benzine, diesel en LPG?

1 kg CNG = 1,5 l benzine
1 kg CNG = 1,3 l diesel
1 kg CNG = 2 l LPG

Hoe verloopt de bevoorrading van een CNG-tankstation?

 1. Via pijpleidingen.
  Het transport van aardgas via pijpleidingen heeft maar weinig impact op het milieu. Het verlicht ook het wegtransport: een hogedrukpijpleiding vervoert elke dag evenveel energie als 1.500 tankwagens.
 2. Via LNG-tankwagens.
  Om LNG via de weg te vervoeren, zijn er speciale vrachtwagens nodig die zijn uitgerust met een cryogeen afkoelingssysteem om het gas op een constante temperatuur van -162° C te houden.
  De bevoorrading met LNG via de weg heeft verschillende voordelen:

  • de vestiging van de tankstations hangt niet af van het aardgasdistributienetwerk;
  • het comprimeren van aardgas vraagt minder energie;
  • de transformatie van LNG in CNG is tien keer goedkoper dan met een klassieke aardgascompressor.