13.07.2020

We hadden het veel eerder moeten doen.

“Ik ben Augustinus, ja dat klinkt Romeins, maar de vrienden zeggen Gustaaf. Onlangs lieten we een nieuwe verwarmingsketel installeren, en had ik het geweten, dan hadden we het veel vroeger gedaan.”.

“Onze vorige gasketel was eigenlijk niet zo oud, dacht ik. 30 jaar, blijkbaar is dat prehistorisch. Ik stond er ook totaal niet bij stil. Wij wasten ons tot nu dan ook voornamelijk met koud water. Een stortbad met koud water, ja. Wat is daar raar aan? Wij zijn mensen van de oude tijd, zo deden we dat vroeger altijd. De mensen wasten zich elke vrijdag, omdat ze dan uitgingen zeker? Nu pas op: we zijn wel proper he.”.

“Het ding met die ketel was: als ik me douchte, dan moesten we dat plannen. De ketel moest aangezet worden, manueel, dan pas gingen mijn vrouw en ik onder de douche. En het gebeurde dat wanneer ik klaar was, mijn vrouw geen warm water meer had. (lacht)”.

“We zijn naar een bouwbeurs geweest, daar ons licht gaan opsteken, en daar hebben we Andrew ontmoet.”
Andrew: “Ja, Gustaaf is een toffe kerel, hij tapt al eens graag een mop. Hij is ook een mens op leeftijd. Hij had een atmosferische ketel, als je die vervangt dan verbruik je al snel 40% minder gas. Dat heb je terugverdiend op 5 à 7 jaar. Deze nieuwe ketels zijn compacter, zuiniger ook. Die moduleert, zorgt dat de stooklijn aangepast wordt.”.

Gustaaf: “Een nieuwe ketel zat al langer in mijn hoofd. Ik onderhield de ketel zelf, want ik doe alles liefst zoveel mogelijk zelf. Dat is nu niet meer nodig. Andrew raadde ons aan om naar gas.be te surfen, want er is een premie van 500 euro voor ketels ouder dan 20 jaar.” 

Andrew: “Gustaaf is een vlotte kerel, die graag zelf de handen uit de mouwen steekt. Hij heeft een oudere woning die goed onderhouden is. En het cliché klopt, na het plaatsen van een nieuwe ketel horen we vaak: het is hier nog nooit zo warm geweest. Door kalkafzetting geven oudere ketels minder warmte. Je staat te douchen met koud water, maar je hebt het zelf niet door. We hebben hier een ketel met doorstromer geplaatst. Koud water? Dat is verleden tijd.”

Andrew: “Voor 3600 euro excl btw is Gustaaf gesteld. Pas op, de premie gaat daar dan nog af he. Mijn raad: zoek een lokale installateur die zijn product kent. Dan hoef je je nergens zorgen om te maken.”.

Gustaaf: “Dit jaar word ik 80, mijn vrouw wordt 78. Dan heb je niet zoveel tijd meer. Tevoren, toen we in de douche gingen, dan moesten we dat op elkaar afstemmen, inplannen. Nu moeten we nergens nog rekening mee houden. We nemen soms samen een douche.  Dan kan ik mijn vrouw haar rug wassen. En zij die van mij natuurlijk, dat spreekt voor zich!”. (lacht)

Gas.be gaat voor positieve energie-komaan-samen-kunnen-we-het. Vervang je oude gasketel. Ontvang 500 euro en verbruik minder energie. Ga naar gas.be/positieveenergie

CO2 uitstoot Nieuws Verwarmen op gas