31.01.2022

CNG-auto's bovenaan de ranglijst van ADAC Ecotest 2021

Voor ADAC zijn de twee milieuvriendelijkste auto's de Seat Leon TGI en de Volkswagen Golf TGI.
 
In 2021 heeft de Duitse automobielclub Adac 112 personenauto's getest: 39 modellen met benzinemotor, 26 diesels, 24 hybrides, 21 elektrische en 2 op aardgas rijdende modellen. De laatste twee zijn uiteraard de Seat Leon TGI en de Volkswagen Golf TGI, die de eerste twee plaatsen innemen voor hun milieu-impact.

Wat de milieu-impact betreft, zal het ons misschien verbazen dat de twee CNG-aangedreven auto's van de Volkswagen-groep een voorsprong hebben op de 21 elektrische modellen die vorig jaar door ADAC werden getest. De verklaring is eenvoudig: ADAC heeft rekening gehouden met de energiemix. In Duitsland bestaat het aan de pomp verkrijgbare CNG momenteel voor 40% uit biogas. Het milieueffect kan verder worden verbeterd met een groter aandeel van organisch CNG. Elektriciteit is daarentegen niet zo koolstofvrij als in Frankrijk. Bovendien houdt de automobielclub bij de berekening van het verbruik van elektrische modellen ook rekening met energieverliezen tijdens het opladen van de batterijen.

Gezien de uitstekende resultaten van de Seat Leon TGI en de Volkswagen Golf TGI kijkt Adac graag vooruit naar de toekomst van mobiliteit op gas. Helaas zijn de fabrikanten, net als in Frankrijk, ook in Duitsland voorzichtig geworden met deze energie. En altijd om dezelfde reden: om zich te conformeren aan de paden die door de nationale autoriteiten zijn uitgestippeld. Wat personenauto's betreft, zijn het uiteraard de elektrische auto's die ook in Duitsland worden gestimuleerd. De automobielclub heeft bevestigd dat het huidige netwerk van CNG-tankstations voldoende is. De organisatie verwacht echter een daling van het aantal dealers in de komende jaren, niet een stijging. In Duitsland lijken alleen de groepen Volkswagen en Fiat door te willen gaan met het aanbieden van auto's die op aardgas rijden. Adac beweert echter dat deze oplossing verbrandingsmotoren verenigbaar zou maken met duurzame mobiliteit, en zonder al te veel inspanningen van de fabrikanten.

Rijden op CNG CO2 uitstoot Nieuws