23.05.2020

Auto’s op CNG scoren hoog tijdens ecotest van ADAC

Vroeger letten we bij de aankoop van een wagen vooral op imago, uitrusting en paardenkracht, tegenwoordig is ook milieuvriendelijkheid een belangrijk argument. Dat is meegenomen, want een ecologische auto genereert niet alleen minder schadelijke CO2-stoffen, hij rijdt ook zuiniger en dus goedkoper. Goed voor het milieu én uw portemonnee.

CNG op nummer 1
Maar hoe weet u welke wagen schoon en zuinig is? De Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC), de grootste autoclub van Europa, helpt daarbij een handje. ADAC voert elk jaar tests uit en giet de resultaten in een ranking. Die houdt rekening met de CO2-uitstoot, maar ook met alle gereguleerde verontreinigende stoffen zoals koolmonoxide, koolwaterstoffen of stikstofoxiden. Uit de ADAC-proef blijkt dat voertuigen op CNG, ofwel Compressed Natural Gas, opnieuw op het podium staan. Van de 122 geteste voertuigen konden slechts zes wagens de maximale beoordeling van vijf sterren behalen. Drie daarvan rijden op CNG. De Volkswagen Polo behaalt de gouden medaille, gevolgd door de Volkswagen Golf GTI op de tweede plaats. De Seat Arona TGI eindigt als vierde in het klassement.

Nieuw in 2020
Volgens de ADAC-test zijn gasvoertuigen dus groener dan de meeste thermische benzine- of dieselmotoren én steken ze ook elektrische en hybridewagens voorbij. Toch blijft het aanbod CNG-voertuigen beperkt. Alleen de FCA-groep met het merk Fiat en de Volkswagengroep met Seat, Volkswagen, Skoda en Audi bieden CNG-auto’s in verschillende categorieën, zoals de SUV-terreinwagen Seat Arona en de gezinswagen Volkswagen Caddy.
Positief nieuws is dat de Volkswagengroep dit jaar nog enkele van nieuwe modellen op CNG zal presenteren. Het gaat om de nieuwe Volkswagen Golf, de Seat Leon en de nieuwste stationwagen Skoda Octavia. Deze zijn niet opgenomen in de ADAC-test, maar zullen ongetwijfeld uitstekende resultaten opleveren. Tot slot dringen de FCA-groep en Volkswagengroep aan op meer gebruik van aardgas en biogas.

Ontdek hier het volledig aanbod van CNG voertuigen. 

Overtuig jezelf en doe de test.
 

Nieuws Rijden op CNG