03.10.2022

BIP Europe : Een Europese alliantie om biomethaan te stimuleren

De Europese Commissie en biogasbedrijven lanceren het Biomethane Industrial Partnership ter ondersteuning van de doelstelling om de jaarlijkse biomethaanproductie in de EU te verhogen tot 35 miljard kubieke meter tegen 2030. Een alternatief voor hoge energieprijzen en de klimaatcrisis.
Met haar REPowerEU-plan kondigde de Europese Commissie afgelopen maart een productiedoelstelling aan van 35 miljard kubieke meter biomethaan in de EU binnen 8 jaar. Het is in het verlengde van dit plan dat dit publiek-private partnerschap werd aangekondigd tussen de Europese Commissie en de ondernemingen van de sector die betrokken zijn bij de energietransitie, om Europa minder afhankelijk te maken van Russisch gas. Tegelijkertijd zal het industriële partnerschap voor biomethaan bijdragen tot de ontwikkeling van een geïntegreerd nul-emissie-energiesysteem, de diversificatie van het inkomen van de landbouwers en de invoering van een circulaire aanpak.

Het industriële partnerschap voor biomethaan is een verbintenis van de belanghebbenden om biomethaan te produceren en te gebruiken en de voorwaarden te scheppen voor de verdere groei van het potentieel ervan in de komende decennia.

Vijf taakgroepen om biomethaan te democratiseren
Het Biomethane Industrial Partnership bestaat uit een raad van bestuur - met maximaal 7 vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de lidstaten en de biomethaanwaardeketen -, verscheidene werkgroepen en een secretariaat. In de werkgroepen werken de leden samen aan specifieke onderwerpen zoals: nationale biomethaan doelstellingen, strategieën en beleid;

  • Versnelde ontwikkeling van biomethaanprojecten;
  • Duurzaam potentieel van innovatieve biomassabronnen:
  • Kosteneffectiviteit van de productie van biomethaan en aansluiting op het net
  • Onderzoek, ontwikkeling en innovatiebehoeften.

Een partnerschap dat voor iedereen openstaat.
In haar gepubliceerde persbericht stelt de Europese Commissie dat het Biomethane Industrial Partnership openstaat voor alle geïnteresseerde partijen die aan dit doel willen werken. Alle EU-landen worden daarom uitgenodigd deel te nemen, evenals bedrijven, brancheorganisaties, universiteiten en maatschappelijke organisaties.

De technische lancering van het Biomethane Industry Partnership vindt plaats op 25 oktober. Meer informatie op de speciale website: www.bip-europe.eu.

Biomethaan Circulaire economie CO2 uitstoot Groengas Nieuws