15.12.2019

De Brussels Motor Show bereidt zich voor op de stormloop op CNG.

Rijden op CNG of gas is populairder dan ooit. Dat hoeft niet te verwonderen, want de brandstof is een stuk groener, goedkoper én comfortabeler dan traditionele brandstoffen. En ook consumenten die tot voor kort nog sceptisch waren over de beschikbaarheid van CNG-tankstations krijgen lik op stuk. Goed nieuws voor de autofabrikanten die tijdens het autosalon ruimte maakten voor een aanbod CNG-modellen op de stand.

Groener.
“Rijden op gas biedt voordelen op het vlak van kostprijs, maar zorgt ook voor een lagere uitstoot,” aldus Gert De Leeuw van SEAT. “Concreet wordt de uitstoot van stikstofoxide met 75% verlaagd en helpt CNG de CO2-uitstoot terug te dringen met 20%.” Dat wil zeggen dat de technologie kan ingezet worden op momenten dat er sprake is van zware vervuiling. Gaswagens krijgen namelijk ook een ECO-label mee waardoor ze tijdens periodes van verkeersbeperking toch toegang krijgen tot steden.
 
Goedkoper.
Rijden op CNG wordt ondersteund door verschillende overheidsmaatregelen en andere premies. In Wallonië hebben CNG-rijders bijvoorbeeld recht op een premie van de distributienetbeheerder. In Vlaanderen betaal je voor een wagen op CNG tot 2020 geen inschrijvingstaks of verkeersbelasting. Bovendien is gas tanken een stuk goedkoper aan de pomp.
 
Benieuwd hoeveel jij kan besparen door te kiezen voor een voertuig op CNG? Doe hier de test.

Meer beschikbaar dan ooit.
Gas tanken kan al op meer dan 127 plaatsen in België, en daar komen elke maand nieuwe stations bij. De Vlaamse overheid wil het aantal CNG- en LNG-tankstations op korte termijn verdubbelen. Zowel DATS 24 als PitPoint (TOTAL), twee toonaangevende spelers op de CNG-markt, geven toe dat het netwerk in Vlaanderen meer ontwikkeld is dan in Wallonië. Vlaanderen heeft al heel vroeg een juridisch kader uitgewerkt en maatregelen genomen om het gebruik van CNG aan te moedigen, waardoor de vraag naar CNG in het noorden van het land sneller is toegenomen. Toch groeit nu ook in Brussel en Wallonië de interesse in CNG. Zowel DATS 24 als PitPoint verwachten dat de beschikbaarheid in de twee gewesten in de toekomst nog gunstiger zal worden nu de positieve impact op de CO2-uitstoot duidelijk bewezen werd.

Benieuwd waar je CNG of LNG kan tanken? Met onze handige stationzoeker vind je snel en eenvoudig het dichtstbijzijnde tankstation. Download de app voor iOS of Android.

Meer weten over het potentieel van groen gas als mobiliteitsoplossing? Je vindt er alles over hier.
Lees het artikel over rijden op CNG in Knack.

Nieuws Rijden op CNG