28.02.2021

Duurzaam (ver)bouwen en verwarmen? Kies voor Gas

We moeten met z’n allen onze woningen futureproof maken. Duurzaam bouwen of verbouwen is dan ook volop kiezen voor duurzame energie. Verwarmen met gas blijft zowel bij nieuwbouw als renovatie de populairste keuze. Uit een marktonderzoek uit 2020 bleek dat 57% van de Knack-lezers gas als energiebron gebruikt. 93% beschouwt zonnepanelen als een groene energiebron. In 2020 werden trouwens meer dan 200.000 gascondensatieketels gekocht. Zowel de huidige als toekomstige bouwen renovatievoorschriften veranderen onze energiemarkt volop. Door nu al te kiezen voor gas, al dan niet gecombineerd met hernieuwbare energie, en later over te schakelen op groen gas, speel je op safe voor de toekomst en voldoe je ook thuis aan de klimaatdoelstellingen.

Tips om energiezuinig en duurzaam te (ver)bouwen

1. Stap over van mazout naar gas
Tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn en dus moeten we allemaal kiezen voor groene alternatieven in onze woning. Het aanpassen van je verwarmingsinstallatie van mazout naar gas is alvast een eerste stap in de goede richting. Gas is een betrouwbare, groene en ruim voorradige energiebron die een positief effect op het milieu en de luchtkwaliteit heeft (40% minder CO2-uitstoot, minder fijnstof en NOX-deeltjes).

2. Budgetvriendelijk.
Gas is en blijft een van de zuinigste energievormen. Zowel op het vlak van aankoop als verbruik kan je soms aanzienlijk besparen. In een jaar tijd werd gas trouwens 30% goedkoper, wat je gasfactuur met ruim 230 euro per jaar verlaagt. Daarbovenop verbruikt een nieuwe condensatieketel minder energie. De aankoop en installatie van een nieuwe condensatieketel op gas is bovendien goedkoper dan een condensatieketel op stookolie, en ook de onderhoudskosten liggen lager. Je hoeft
ook niet telkens opnieuw stookolie in te slaan. En met de aanvoer via onder ondergrondse leidingen vermijd je de vervuiling van een stookolietransport.

3. Perfect combineerbaar met hernieuwbare energiebronnen.
Wie zijn ecologische voetafdruk nog meer wil verkleinen, vindt in gas de perfecte bondgenoot. Een zonneboiler, warmtepomp, brandstofcel en/of hydride ketel in combinatie met gas is goed voor zowel het milieu als voor je portemonnee. De nieuwste gastechnologiëen – gaswarmtepompen, brandstofcellen,... – behalen het A++ label.

4. Stap later eenvoudig over op groen gas.
Groen gas of biogas is een groen alternatief dat lokaal wordt geproduceerd uit afvalstromen van de voedingsindustrie en landbouwsector. Aardgas vandaag is de energiebron van morgen, zegt Kris De Wit van Gas.be. “Aardgas zal in de komende jaren vergroenen door in te zetten op biomethaan en groene waterstof. Op die manier blijft dit een uiterst duurzame keuze, zonder dat er grote investeringen nodig zijn. De overstap naar groen gas vergt weinig of geen aanpassing en de kosten blijven beperkt: je hoeft geen andere installatie aan te schaffen of andere leidingen in je woning te leggen." Vraag aan uw gasleverancier of hij jouw al groen gas kan aanbieden.

5. Interessante premies.
Verschillende premies maken het interessant om nu over te schakelen naar gas of om oude gastoestellen te vervangen. Zo ontvang je van gas.be een premie van minstens 500 euro bij de vervanging van je +20 jaar oude gasketel. Ook bij de distributienetbeheerders en lokale overheden zijn er premies mogelijk.

CO2 uitstoot Nieuws Verwarmen op gas