De hoge brandstofprijzen en de klimaatambities plaatsen de transportsector voor grote uitdagingen.
De hoge brandstofprijzen en de steeds ambitieuzere klimaatambities plaatsen de transportsector voor grote uitdagingen. Sectorfederatie Febetra houdt de vinger aan de pols om de rendabiliteit van de sector op peil te houden. Een diversificatie van de gebruikte brandstoffen is deel van de oplossing. Producten als CNG, LNG, bio-CNG en bio-LNG hebben duidelijke troeven, die ook voor zwaar vervoer van pas komen. Philippe Degaref van Febetra licht toe: "Wij weten waar we naartoe moeten gaan: min 55% CO2 tegen 2030. Maar de weg daarnaartoe is nog bezaaid met tal van vraagtekens. Wat wij wel weten, is dat er verschillende mogelijkheden zijn: elektriciteit, waterstof, biogassen, maar naar welke mix we evolueren en hoe Europa die gaat taxeren, dat blijft vandaag een groot vraagteken."
JET Logistics, een transportbedrijf uit Oudsbergen groeit sterk. Het investeerde begin dit jaar in 22 nieuwe trucks, die rijden op LNG. Om zijn ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen, ziet JET Logistics ook potentieel in bio-LNG. Stefan Janssen van JET legt uit dat: "Onze klanten die vroegen ons om bewust bezig te zijn met CO2-uitstoot. Een jaar of vijf geleden vroegen mensen ons om de CO2-uitstoot te registreren, de laatste twee jaar merken we dat de klanten ook vragen om daar een actieplan tegen te zetten, om echt te reduceren. Gezien de financiële steunpakketten die er werden aangeboden door verschillende overheden is er een context ontstaan om via LNG zowel financieel bewust te zijn en toch de CO2-targets van onze klanten te bereiken. Dus wij als JET Logistics zijn daar wel bewust mee bezig om met alternatieve aandrijfleidingen die targets te blijven bereiken."
Ook constructeurs van trucks zetten volop in op duurzamere voertuigen.
Voor Volvo Trucks zijn LNG en bio-LNG daarin belangrijke pijlers. Aan het woord Philippe Jacquemyns:" Voor Volvo Trucks is LNG één van de strategische keuzes, ook voor de toekomst. Wij blijven erin geloven en zullen ons gamma trouwens uitbreiden naar meer mogelijkheden voor onze LNG-voertuigen. Daarnaast is het voor ons ook van wezenlijk belang om de overstap, de transitie te maken van fossiel naar bio-LNG. Want dat is echt de stap naar zero emission. "
Ook Scania ziet potentieel in Bio-LNG als brandstof voor trucks. Het lanceerde alvast een project om via Bio-LNG de ecologische impact van zijn hele supply chain te verminderen. Stephane Rongé legt uit: "Scania heeft eigenlijk gevraagd aan zijn leveranciers, de toeleveranciers van de fabrieken om ook een bijdrage te doen aan de supply chain dus om zo duurzaam mogelijk eigenlijk te gaan transport leveren. En dus Vandepoel is één van onze klanten die rijdt voor de fabrieken. Zij hebben nu een project waarbij ze rijden met biomethaan, eigenlijk met een bio-LNG-mengeling. Wij geloven bij Scania heel hard in LNG en ook zeker in bio-LNG als competitief alternatief voor dieselvoertuigen op de langere afstanden. Het is stiller, het is properder, het rijdt comfortabel en de actieradius is zo goed als dezelfde van diesel."
bekijk de reportage op kanaal Z of via You Tube.
Biomethaan Circulaire economie Rijden op CNG CO2 uitstoot Groengas LNG