03.09.2021

Biomethanisering maakt duurzaamheid landbouw mogelijk

In Taverneux heeft een familiaal landbouwbedrijf een biomethanisatiestation gebouwd. Een primeur in Wallonië die volledige energieonafhankelijkheid garandeert: elektriciteit, warmte en Bio-CNG.

Eric Jonkeau en zijn zoon Pierre-Olivier runnen een boerderij op enkele kilometers van Houffalize. De twee mannen zijn eigenaar van 150 melkkoeien, 200 vleesrunderen en talrijke varkens en schapen. Ze zijn voortdurend op
zoek naar ideeën om hun bedrijf verder te ontwikkelen. En het laatste idee is nogal ongewoon voor een boerderij: zelf Bio-CNG produceren. Doorzetters “Mijn vader droomde altijd al van biomethanisatie om onze machines met gas te kunnen aandrijven,” legt Pierre-Olivier Jonkeau uit. “In 2017, op de landbouwbeurs van Nantes, ontdekte hij een nieuwe methanisatietechniek. Na alle aspecten (kosten, infrastructuur, afzetmogelijkheden) te hebben bestudeerd, besliste hij de sprong te wagen.” Het proces verliep echter moeizamer dan verwacht, omdat dit volledig nieuwe systeem de banken en het Waalse Gewest, die aanvankelijk niet in het project geloofden, geen vertrouwen kon inboezemen. Eric Jonkeau
gaf echter niet op en in oktober 2019 zou zijn biomethanisatiestation operationeel zijn.

Terugwinning van afval
In de praktijk worden de mest en de drijfmest van het bedrijf verzameld in grote tanks die worden verwarmd tot een temperatuur van veertig graden. De bacteriën die van nature in dit organisch afval zitten, beginnen dan te werken en produceren methaan dat uiteindelijk in een tank wordt opgeslagen. Een warmtekrachtkoppeling produceert ongeveer 250 kWh aan elektriciteit voor de behoeften van de boerderij, en 270 kW/u aan warmte wordt gebruikt om de vergister te
verwarmen, maar ook de drie huizen van de familie, een 14-persoons gastenverblijf en de melkstal. “We schatten dat we zo ongeveer 30.000 liter stookolie per jaar besparen voor de hele boerderij. Bovendien hebben wij een zuiveringsinstallatie geïnstalleerd om Bio-CNG te produceren voor onze terreinwagens en onze bestelwagen. Wij hebben ook een veevoeder gekocht en zullen binnenkort een trekker testen, die beide op CNG lopen. We zijn dus volledig zelfvoorzienend qua energie.”

Oprichting van een station
In de plannen van de Jonkeaus zat ook een heus Bio-CNG-tankstation. Dat is ondertussen realiteit want operationeel sinds begin augustus. Er kunnen ongeveer twintig auto's per dag gaan tanken, en het station trekt ook voorbijkomende
vrachtwagens aan die in deze voor de rest slecht bediende streek blij zijn dat ze kunnen tanken. “Steeds meer mensen uit de streek tonen belangstelling voor deze lokaal geproduceerde brandstof,” vervolgt Pierre-Olivier Jonkeau. “We zullen zien hoe de activiteiten van ons station zich de komende jaren ontwikkelen en wij denken er ook over biomethaan in het gasnet te injecteren.”

Biomethanisering maakt duurzaamheid landbouw mogelijk
Voor Didier Hendrickx, woordvoerder van Gas.be, is het biomethaniseringsproces dat gekoppeld is aan een CNG-station waarmee de familie Jonkeau in België pionierde, een realiteit die rentabiliteit en decarbonisatie combineert. In ons land maakt biomethaan eindelijk een belangrijke ontwikkeling door: “Op dit moment zijn er 190 productielocaties in het land. Ons doel”, legt Didier Hendrickx uit, “is de injectie van dit biogas, gezuiverd tot biomethaan, in het gasnet te ontwikkelen. Eind september zullen wij vijf vestigingen hebben, waarvan drie in Wallonië, in Sombreffe, Quevy en Les Bons Villers. Tegen 2030 verwachten we 10 terawatt biomethaan in het netwerk te hebben opgenomen.”

Veel voordelen
Innoverende projecten zoals de biomethaniseringsinstallatie op het landbouwbedrijf van Jonkeau zijn in vele opzichten van groot belang. "Het belang van dit soort installaties is de valorisatie van biomethaan in gebieden die niet over een gasaansluiting beschikken. Bovendien kan op die manier rekening worden gehouden met plaatselijke ontwikkelingen en kan de duurzaamheid van de landbouw op een nieuwe en rendabele manier worden bevorderd.” Biomethanisering, met zijn vele toepassingen op het gebied van elektriciteit, warmte en brandstof, past perfect in het huidige milieubeleid, aangezien het gebruik van biogas de CO2-uitstoot drastisch beperkt tot bijna nul en zo bijdraagt tot de klimaatdoelstellingen.
"Het voorbeeld van de Jonkeau-boerderij toont aan dat dit soort initiatief een aanwinst is voor een landbouwer. Je moet gewoon de sprong durven wagen.”

Mobiliteitsoplossing
Voor Didier Hendrickx is biomethanisering ook een duidelijke boodschap aan de autoconstructeurs en de overheid: “Om de mobiliteit koolstofvrij te maken, is er niet één technologische oplossing voor nodig. Bio-CNG en dus de injectie van biomethaan in het net bewijzen dat er wel degelijk alternatieven bestaan en dat deze efficiënt en perfect ontwikkeld zijn. Ze zijn ook onmiddellijk beschikbaar.”

Biomethaan Circulaire economie Rijden op CNG CO2 uitstoot Groengas Nieuws