21.09.2021

De biomethaan site van Bois d'Arnelle illustreert de diversiteit van het Waalse potentieel.

Biomethaan en andere groengassen spelen een belangrijke rol bij het koolstofvrij maken van de economie. De energietransitie zal bestaan uit een brede waaier van oplossingen, waaronder groen gas.
Waarom wordt biomethaan steeds populairder? Wanneer we biogas opzuiveren tot biomethaan, kan het in het distributienetwerk worden gebracht. Dit groengas kan zowel bij de consument thuis worden gebruikt, als brandstof voor wagens of voor industriële doeleinden.

Het eerste Belgische project dateert van 2018, het eerste in Wallonië van 2020. En we zien dat er steeds meer biomethanisatieprojecten opstarten. Vandaag zijn een twintigtal sites in ontwikkeling.

De vergroening van onze energievoorziening is in volle gang. De site Biométhane du Bois d’Arnelle heeft geïnvesteerd in een biomethaansite in Villers. Daar wordt groen gas geproduceerd en in het aardgasnet geïnjecteerd.  De site van Bons Villers illustreert de diversiteit van het Waalse potentieel. Het toont ook het belang van lokale projecten, ondersteund door de landbouw en in samenwerking met de gemeenten en de netwerkbeheerder. Lokaal denken is een van de sleutels voor het succes van een biomethaaninjectie project. Groen gas wordt hier geproduceerd en aan het aardgasnet toegevoerd.

Het bedrijf werkt samen met boeren in de regio die het landbouwafval leveren voor de productie van het biogas. Voor hen opent het project nieuwe perspectieven. 

Om het groene gas in het distributienet te injecteren, kon BBA rekenen op de expertise en bijstand van ORES. Van zijn kant wil de netwerkbeheerder de ontwikkeling van deze groene energiesector in Wallonië ondersteunen.

Om de gasvoorziening groener te maken, zal Wallonië veel meer biomethanisatieprojecten nodig hebben. Dit zijn kansen voor landbouwers en bedrijven in diverse sectoren.

 

Biomethaan Circulaire economie CO2 uitstoot Groengas Verwarmen op gas Nieuws