27.01.2020

Logistiek centrum bespaart 10.000 € per jaar dankzij gas

Met een oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter is het nieuwe distributiecentrum van Carglass het grootste van heel Limburg. Zo’n gigantisch bouwwerk verwarmen is een heuse uitdaging, maar de keuze voor geavanceerde gasgestookte ketel levert opmerkelijke resultaten op: een besparing van 10.000 euro per jaar op de energiefactuur. 
 
In het nieuwe logistiek centrum van Carglass in Bilzen liggen 300.000 autoruiten en 15 miljoen andere onderdelen opgeslagen. De welbekende hersteller van autoruiten en carrosserie opteerde voor een locatie langs het Albertkanaal uit ecologische overwegingen: zo kan het bedrijf wekelijks 60 vrachtwagens van de weg houden. Om ook qua verwarming het goede voorbeeld te geven, werd gekozen voor gas.
 
Hoog rendement
Niet minder dan 21 gasgestookte luchtverwarmers houden het distributiecentrum warm. De gekozen Reznor RHeco-hoogrendementstoestellen hebben de laagste stikstof- en CO2-uitstoot op de markt. Opvallend: ze voldoen niet alleen aan de huidige Europese ERP-normen, maar ook al aan de strengere normen die pas in 2021 ingaan. De zuinige verwarmingsinstallatie levert een jaarlijkse besparing op van bijna 23.000 kubieke meter aardgas, of omgerekend zo’n 10.000 euro.
 
De uitdaging lag ‘m ook in de 16 meter hoge plafonds van het gebouw. Om ervoor te zorgen dat de warme lucht niet onder het dak zou blijven hangen en de temperatuur voor het personeel op de begane grond ideaal is, werden destratificatieventilatoren ingezet. Die zorgen ervoor dat de opstijgende warmte weer naar beneden wordt geblazen.
 
Ook voor de boiler werd gekozen voor gas en hoogrendement. Een A.O. Smith BFC Cyclone van 60kW voorziet het hele gebouw van warm water en valt eveneens op door z’n lage NOx- en C02-uitstoot. Zo levert een slimme aanpak een enorme winst op voor de natuur én de energiefactuur.
 

Nieuws Verwarmen op gas