24.08.2021

CNG/bio-CNG: Ideale brandstof voor wagenparken

Met een TCO (Total Cost of Ownership) die aantrekkelijker is dan benzine of diesel, en even aantrekkelijk als een elektrische auto, is CNG bij uitstek een brandstof voor de fleetmarkt, temeer daar het bevoorradingsnetwerk zich snel uitbreidt, met +/- 150 stations verspreid over ons land en bijna 4.000 in Europa. CNG-motoren zijn efficiënt, weinig vervuilend, stiller dan diesel en hebben een zeer grote actieradius. Auto's die op deze brandstof rijden, hebben namelijk een aardgastank en een reservetank met benzine, waardoor hun actieradius, die gemiddeld tussen 300 en 800 km ligt, nog groter wordt. Een ander interessant detail is dat aardgasvoertuigen toegang kunnen krijgen tot lage-emissiezones aangezien zij bijna geen deeltjes uitstoten.

Steeds milieuvriendelijker
Ondertussen is bio-CNG, dat hoofdzakelijk uit organisch afval is vervaardigd, in het aanbodnet verschenen. Het grote voordeel is dat deze brandstof bijna koolstofneutraal is, aangezien ze de CO2-uitstoot met 80 tot 100 procent vermindert. Het is dus een eenvoudige en snelle manier voor een bedrijf om zijn klimaatdoelstellingen te bereiken, met voertuigen waarvan de meerprijs ten opzichte van een "conventionele" motor zeer redelijk is. Die meerprijs wordt trouwens snel gecompenseerd door de lage prijs van deze brandstof: voor een kilo gas betaal je 0,910 euro; voor een liter diesel 1,255 euro en voor een liter benzine 1,287 euro. Bovendien kan met één kilo CNG dezelfde afstand worden afgelegd als met 1,3 liter diesel of 1,5 liter benzine.

Uitgebreid aanbod
Momenteel bieden twee fabrikanten voertuigen aan die vanuit de fabriek geconfigureerd zijn om op CNG te rijden: het Volkswagenconcern met zijn verschillende merken (Volkswagen, Audi, Skoda en Seat) en Fiat. Ook andere merken bieden aftermarketmodellen aan, zoals de SsangYong Tivoli en Korando, de DFSK Fengon en Glory en de BAIC X55. Uit het aantal modellen dat op de markt is, blijkt de belangstelling voor CNG in ons land. CNG is dan ook een betaalbare oplossing die onmiddellijk beschikbaar is.

Voor meer informatie: https://www.gas.be/nl/rijden-op-cng

Rijden op CNG CO2 uitstoot LNG Nieuws