04.02.2019

Studie bevestigt: “CNG is veruit de goedkoopste brandstof.”

Is rijden op CNG, naast het extra comfort en het ecologische aspect, echt financieel voordeliger? Dat heeft de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) onderzocht. De resultaten werden gepresenteerd op de Brussels Motor Show 2019 en de resultaten spreken voor zich: CNG steekt er met kop en schouders bovenuit. 
 
Puur op basis van brandstofkosten is CNG 38% goedkoper dan diesel en 42% goedkoper dan benzine. Maar naast tankbeurten zijn er natuurlijk meer kosten verbonden aan een wagen: de aankoopprijs bijvoorbeeld. Als we die vergelijken, blijkt dat een diesel en een wagen op CNG in dezelfde prijsklasse zitten, gemiddeld € 2.000 boven een model op benzine.
 
Maar wat als je nu de jaarlijkse kosten van één type wagen in drie verschillende uitvoeringen kan vergelijken? Autofabrikant Seat, koploper in de ontwikkeling van CNG-technologie, nam de proef op de som en berekende de kostprijs op jaarbasis (taksen/brandstof op 20.000 km) van de Seat Leon in diesel-, benzine- en CNG-vorm.
 
Resultaat.
Voor een dieselwagen betaal je het meest: € 2.214,11. Daarna volgt de benzinewagen met een jaarlijkse kost van € 1.794,95. En de Seat Leon op CNG? Die is veruit de goedkoopste: met € 836,20 betaal je jaarlijks minder dan de helft voor dit model dan de benzinevariant. Tel daarbij het ecologische voordeel op en de keuze is snel gemaakt.