22.11.2019

TV-TIP | Z-COCKTAIL
Talk About Gas 2019
 

Talk About Gas 2019
Gas.be organiseert jaarlijks een Talks About Gas-event (TAG) waarbij experts uit de gasindustrie hun inzichten delen rond de laatste nieuwe ontwikkelingen in de sector. Dit jaar lag de focus op The Green Move“. Daarbij wilden we vooral het potentieel van groen gas in de energietransitie belichten,” aldus Steven Van Caeckenberghe van Gas.be. In de Cocktail- reportage van het event op Kanaal Z zie je alvast een aantal van de belangrijkste insights.

Biomethaan boven.
“We gaan verder elektrificeren, maar er zijn ook andere energiebronnen nodig,” vertelt Rudy Van Beurden van Gas.be. “Bovendien hebben we veel hernieuwbare energie in de zomer, terwijl we die energie in België vooral nodig hebben in de winter. Daar moeten we een oplossing voor vinden, en biomethaan is één van de componenten van die oplossing. Vandaag focussen we op groen gas, omdat dit volgens ons één van de technologieën is waar we op korte termijn werk van moeten maken.”
 
Wat de ontwikkeling en injectie van groen gas betreft, loopt België behoorlijk achter op bepaalde buurlanden. Zo kan ons land heel wat leren van het Franse voorbeeld, waar interessante tarieven gelden voor biomethaanpioniers én duidelijke ambities geformuleerd worden. “Frankrijk heeft beslist dat 10% van het gasverbruik moet worden omgezet in groen gas. Zo toont ook de overheid haar engagement op lange termijn,” aldus Christophe Bellet van GRDF.
 
Gas als mobiliteitsoplossing.
Bovendien zien onze experts ook een stijging in de populariteit van gas op het vlak van mobiliteit. “Vooral in Vlaanderen stijgt de populariteit van CNG,” licht Gert De Leeuw van SEAT toe. “De vrijstelling van verkeersbelasting en inschrijvingstaks is een belangrijke motivator. Anderzijds zijn er steeds meer tankstations beschikbaar én beseft de burger steeds vaker dat rijden op CNG helpt om de ecologische voetafdruk te verkleinen.” Sophie Poidevin van Febiac vult aan: “Zowel constructeurs van personenwagens als wagens voor goederenvervoer hebben strenge CO2-doelstellingen opgelegd gekregen van Europa. Gas is een belangrijke technologie om die doelstellingen te kunnen behalen, en met de komst van biomethaan is het potentieel van gas alleen nog maar groter geworden.”
 
Benieuwd naar het volledige verhaal?  Bekijk de reportage op Kanaal Z van 22 vanaf 12 uur s'midags tot 24 november 20 uur of bekijk ze hier
 
Meer weten over het potentieel van groen gas? Je vindt er alles over op https://www.gas.be/nl/groen-gas.
 

CO2 vervuiling Nieuws Rijden op CNG Verwarmen op gas