06.06.2019

CREG: “Aardgaswagens zijn de meest voordelige keuze.”
 

Uit een onderzoek van de CREG, de commissie voor de regulering van elektriciteit en gas, blijkt dat CNG-wagens vandaag de meest voordelige keuze zijn. Het onderzoek hield zowel rekening met de aankoop- en leaseprijs en de brandstofkost.
 
De reële brandstofprijs voor CNG ligt gemiddeld 70% lager dan van traditionele brandstoffen. Net daarom zijn CNG-modellen, waarbij de aankoop- of leaseprijs vaak hoger ligt dan die van benzine- of dieselvoertuigen, aan het einde van de rit toch de meest voordelige optie.
 
Door de lagere uitstoot van CO2 ten opzichte van diesel- en benzinevoertuigen én de lagere aankoopprijs dan elektrische voertuigen leiden CNG-wagens ook de dans op het vlak van VAA. Elektrische wagens kunnen rekenen op een hogere aftrekbaarheid, maar die moet afgewogen worden tegen de hogere kostprijs van een elektrische wagen. Zo becijferde de CREG bijvoorbeeld dat een e-Golf 5.405 euro meer kost dan een bijna identiek uitgeruste Golf TGI comfortline.
 
Het merendeel van de andere elementen (onderhoud/reparatie, verzekeringen, bijstand, …) is over het algemeen gelijklopend ongeacht de motorisering van het voertuig. Enkel de restwaarde blijft proportioneel hoger voor dieselversies dan voor benzine- of CNG-versies.
 
Meer informatie over het onderzoek vind je hier.