15.05.2020

Coronacrisis schudt energiemarkt door elkaar. Gasprijs daalt met dertig procent

Wie honderden euro’s wil besparen, moet nu van energie­contract veranderen, zegt de federale energieregulator CREG. Zo is gas is in een jaar tijd tot liefst dertig procent goedkoper geworden. “Zeven op de tien gezinnen kunnen per jaar ruim 230 euro besparen op hun gasfactuur.”

De marktprijzen voor energie blijven dalen en daar kan je als consument van profiteren.  Volgens de CREG is het nu het moment om prijzen te vergelijken én van gasleverancier te veranderen. Wie kiest voor een vast aardgastarief is bijna een kwart goedkoper af van in dezelfde periode vorig jaar. Bij variabele tariefplannen, waarbij de energieprijs maandelijks of per kwartaal wijzigt, zakt de prijs zelfs met dertig procent. Maar liefst zeven op de tien gezinnen zouden jaarlijks ruim 230 euro kunnen besparen op hun gasfactuur.

De dalende prijs komt enerzijds door het warmere weer en anderzijds door de coronacrisis. Er was al een overaanbod door de zachte winter en vanaf de lockdown in maart viel het gasverbruik van de industrie en de gasgestookte elektriciteitscentrales een flink stuk terug. Met de coronacrisis erbovenop is de druk nog groter geworden. Steven Van Caekenberghe van Gas.be spreekt van “uitzonderlijk lage prijzen”. Hoewel de opslagreserves voor gas gigantisch zijn, zijn ze nu al voor 85 procent gevuld. Dat kan de prijzen nog naar beneden duwen, al zal het volgens Van Caekenberghe niet zo’n vaart lopen als met de Amerikaanse olie. “Er is wel een flinke daling aan de gang en dat voelen we nu al in onze gasfacturen. Hetgeen uiteraard gunstig is voor consument.”  

Volgens de CREG loont het echt wel de moeite om de energieprijzen te vergelijken, want liefst 1,8 miljoen Belgische gezinnen hangt nog altijd vast aan de tien duurste energiecontracten. Dertien jaar na de liberalisering zijn er nog steeds gezinnen die nooit over hun gascontract hebben onderhandeld of vasthangen aan heel oude contracten met dikwijls erg hoge prijzen. Het kan dus geen kwaad om jouw energiecontract te vergelijken met de huidige aanbiedingen van de verschillende leveranciers. Dat kan onder meer via de CREG Scan op de website van de energieregulator. Je nieuwe en oude leverancier regelen zelf de overstap. Volgens de CREG zitten de beste aanbiedingen vaak bij de kleinste leveranciers.

Meer info: www.creg.be

Bron: Belga, VRT.be
 

Nieuws