09.07.2020

Duurzaam bouwen en verwarmen met gas doe je zo!

Groen gas wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot groen gas of biomethaan. Steeds meer bedrijven verwerken agrarisch of organisch afval tot biogas. Een warmtekrachtkoppeling gebruikt dit biogas en zet het om in warmte en elektriciteit. Het bedrijf kan zo zelf voorzien in zijn elektriciteit- en warmtebehoefte. Maar meer en meer wordt dit biogas gezuiverd en omgezet in biomethaan dat in het netwerk wordt geïnjecteerd en door het conventionele gasnetwerk wordt gebruikt voor de bevoorrading van particulieren, bedrijven of gemeenten. Het gasnet doet daarbij ook dienst als buffer voor het groen gas: de energie wordt op een goedkope manier opgeslagen zonder batterijen of andere opslagtechnieken.

Cruciale rol in energietransitie
Onze energiemarkt is volop in verandering. Groen gas zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het is meteen injecteerbaar in het bestaande gasnetwerk en je kan het voor exact dezelfde toepassingen gebruiken als aardgas. Het biedt ook dezelfde kwaliteit, maar wordt duurzaam geproduceerd. Om de markt van groen gras te stimuleren, lanceerde Gas.be het Green Gas Register waarop biogas producenten en gebruikers zich kunnen registreren. Hier vind je garanties van oorsprong die aantonen dat het biogas duurzaam geproduceerd en de gebruiker de zekerheid geven dat hij een duurzaam geproduceerd gas met een lage CO2-uitstoot gebruikt. verwerkt wordt en de handel en het gebruik ervan transparant verloopt. 

Stap later eenvoudig over op groen gas
Ga je bouwen of renoveren? Dan investeer je best nu al in een duurzame energievoorziening. Met gas speel je op safe. De aansluiting op het gasnet zorgt ervoor dat je in de toekomst steeds duurzamer kan verwarmen en je later eenvoudig kan overstappen op groen gas. Dit vergt weinig of geen aanpassing: je hoeft geen andere installatie aan te schaffen of andere leidingen in je woning te leggen. Hierdoor zullen de kosten beperkt blijven. Groen gas is dus een uitstekende oplossing die de vergroening van de energiemarkt betaalbaar maakt. 

Efficiënte combinaties om te verwarmen
Is jouw nieuwbouwwoning aangesloten op het gasnet? Dan is de overstap naar groene energie later snel gemaakt. Combineer je een condenserende gasketel met hernieuwbare energie zoals een zonneboilerelektrische of gaswarmtepomp? Dan haal je nog een hoger rendement en verwarm je je woning duurzaam en efficiënt.  Zo maak je je installatie niet alleen klaar voor de toekomst, maar gebruik je ook op elk moment de juiste verwarmingsbron.

Leestip: de familie Marotta uit Lobbes koos voor een hybridesysteem. Lees hier hun verhaal.  Meer weten? Olivier Thibaut, Labaratorium Manager bij Gas.be, legt uit waarom deze oplossing voor jou interessant is.

Hoe wil jij verwarmen? Check de mogelijkheden voor jouw woning of zoek een installateur in je buurt.

Nieuws Verwarmen op gas