09.12.2019

FEBEG over de compatibiliteit van gas en elektriciteit.
 

SAMEN STERKER.
FEBEG over de compatibiliteit van gas en elektriciteit.
 
FEBEG beschouwt elektriciteit en gas als twee complementaire bronnen om de Belgische bouw, industrie en andere sectoren op een veilige en betaalbare manier koolstofarm te maken. Samen kunnen gas en elektriciteit het gebruik van koolstofintensievere brandstoffen terugschroeven en zo de uitstoot van broeikasgas en andere verontreinigende stoffen inperken.
 
“Hoewel elektriciteit vaak als ideale energie wordt aangereikt, zien we dat ze in bepaalde segmenten zowel praktisch als financieel tekortschiet,” aldus Kristof Schreurs van FEBEG. “Gas kan hier de perfecte tussenoplossing zijn. Op langere termijn wordt het een uitdaging om gas groener te maken. Vanaf dat moment kan de koppeling tussen elektriciteit en groen gas qua seizoensopslag en het dekken van de energiebehoeften van consumenten een écht intelligente oplossing bieden.”
 
Stijgende vraag.
“Zowel onze particuliere als professionele klanten zijn op zoek naar oplossingen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, een ambitie die alleen maar verder zal blijven groeien onder de druk van duurzame ontwikkelingsdoelen van een aantal toonaangevende bedrijven. Groen gas maakt deel uit van de reeks technieken die de sector zal kunnen inzetten om in alle marktsegmenten duurzame en betaalbare energiebronnen aan te bieden. Op termijn zal groen gas aangeleverd worden zoals we vandaag groene elektriciteit aanleveren. De FEBEG ijvert dus ook enorm voor de uitbreiding van de markt voor garanties van oorsprong voor hernieuwbaar gas.”
 
En ook energieleveranciers zelf evolueren mee met de energietransitie. “Naast de verkoop van energie worden zij steeds vaker betrokken bij diensten voor energie-efficiëntie en decarbonisatie. Het principe ‘one size fits all’ is niet van toepassing op de energiemarkt van morgen. Daarom investeren veel van onze leden in pilootprojecten rond groen gas om in te spelen op de groeiende interesse van klanten en Europese, nationale en regionale overheden.”
 
Meer weten over het potentieel van groen gas? Je vindt er alles over hier.
 

Nieuws Verwarmen op gas