05.07.2021

Eerste Flixbus op Bio-CNG.

Vanaf 1 juli rijdt FlixBus tussen Amsterdam en Brussel en Stockholm en Oslo met biogas bussen. De bus van het Belgische busbedrijf Coach Partners Brabant tussen Nederland en België gaat de bio-CNG-technologie van Iveco gebruiken, terwijl de bus op de Scandinavische route van Scania afkomstig is. Samen met de beide fabrikanten zorgde FlixBus ervoor dat de bestaande busmodellen werden omgebouwd.

Het gas voor de Iveco-bus wordt geleverd door Orange Gas en is afkomstig van een nieuwe groengasinstallatie in het westelijk havengebied van Amsterdam die daarvoor rioolslib gebruikt dat wordt vergist. Daardoor ontstaat methaan, een brandbaar gas, dat wordt omgezet naar BIo-CNG. Atmosfair, de klimaat-ngo waarmee FlixBus samenwerkt, verifieert de herkomst van het gas en zorgt er voor dat FlixBus het meest klimaatvriendelijke gas gebruikt. Volgens eerste berekeningen is er ongeveer 65% minder uitstoot vergeleken met een dieselbus op de route Amsterdam-Brussel.

FlixBus experimenteert al enige tijd met duurzame bussen. Zo startte het bedrijf in 2018 met elektrische langeafstandsbussen in Duitsland, Frankrijk en de VS. In 2019 ging FlixBus samen met technologiebedrijf Freudenberg aan de slag om samen de eerste waterstofbus te bouwen. En tussen Londen en Dortmund is een FlixBus met zonnepanelen onderweg waarmee de Nederlandse partner Kupers Touringcar 7%  brandstof bespaart. Alle FlixTrains rijden voor 100% op groene stroom.

“Onze visie is om duurzame mobiliteit aan iedereen aan te bieden,” verzekert FlixMobility oprichter en CEO, André Schwämmlein. “Vandaag en in de toekomst zullen wij de eersten zijn om nieuwe, duurzame technologieën uit te proberen. Samen met onze bus-, industrie- en ngo-partners onderzoeken we voortdurend hoe we onze CO2-voetafdruk verder kunnen verkleinen. Maar om dit proces te kunnen versnellen, zijn we aangewezen op politieke interesse, investeringen en de juiste beleidsprikkels zodat er meer alternatieve brandstoffen en infrastructuur kunnen worden ontwikkeld.”

Rijden op CNG CO2 uitstoot Groengas Nieuws