19.02.2021

Verwarmen we straks met schoon waterstofgas in plaats van fossiel aardgas?

Draait de indrustrie binnenkort op groene waterstof in plaats van op aardgas, en verwarmen wij er bijvoorbeeld dan ook onze huizen mee?
De KU Leuven test uit of het kan, samen met gasbedrijf Fluxys. De KU Leuven en Fluxys starten een proefproject waarbij ze waterstof uit zonne-energie in het aardgasnet sturen ter vervanging van fossiel aardgas.

Op die manier hopen ze de CO2-uitstoot te verminderen. Ze bouwen hiermee voort op een baanbrekend zonnepaneel, dat ze twee jaar geleden hebben ontwikkeld, dat groene waterstof produceert uit de lucht met als enige ingrediënten waterdamp en zonlicht. Nu gaat de KU Leuven samen met Fluxys testen of ze die waterstof uit zonne-energie in het aardgasnet kunnen sturen, ter vervanging van fossiel aardgas.

Waterstofgas?
Waterstof heeft verschillende troeven.
Je kan er zowel elektriciteit als warmte mee opwekken. Je kan ermee verwarmen of rijden. Je kan het als grondstof gebruiken ter vervanging van olieproducten én het heeft als enige bijproduct waterdamp. Het is ook een gas dat geen broeikasgassen of giftige stoffen vrijgeeft als je het gebruikt. Voorwaarde voor al deze voordelen is wel dat je waterstof maakt met schone energie. . 

Nu komt de volgende stap met een proefproject op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht. Met dit project willen de onderzoekers nagaan of hun groene waterstof voldoet aan de kwaliteitscriteria van aardgas. Kan het aardgas vervangen? Kan het geïnjecteerd worden in het aardgasnet? Dat soort vragen moet met deze testen beantwoord worden.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over het proefproject dat de KU Leuven en Fluxys nu starten: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/11/ku-leuven-en-fluxys-starten-proe...

CO2 uitstoot Nieuws Rijden op CNG Verwarmen op gas