28.12.2018

Een terugblik op TAG 2018 met o.a. Juan Vazquez.

Hét hoogtepunt van 2018 voor Gas.be was ongetwijfeld de eerste en geslaagde editie van Talks About Gas (TAG). Op 29 november verzamelden honderden mensen uit de energiesector in Docks Dome Bruxsel om in debat te gaan over belangrijke energievraagstukken. Welke conclusie trekken zij uit deze leerrijke dag? Installatie & Bouw Magazine blikt met Juan Vazquez en een aantal sprekers terug op TAG 2018.

Stephen Harkin van het Britse onderzoeksbureau Delta Energy & Environment is duidelijk: voor 2050 zal er waarschijnlijk niet al te veel veranderen in de energiemix. “Condenserende gasketels gaan gemiddeld 20 jaar mee. In 2050 zullen er dus nog altijd ongeveer 1,75 miljoen gastoestellen in Vlaanderen staan” vertelt hij. Gas blijft dus een belangrijke rol spelen in het energiedebat de komende jaren. Juan Vazquez van Gas.be is er dan ook van overtuigd dat gas veel (duurzaam) potentieel heeft. Denk maar aan biogas. Maar hij benadrukt wel dat een combinatie van verschillende oplossingen nodig is.

Peter Claes van industriefederatie FEBELIEC stelt de alternatieven die nu op tafel liggen echter sterk in vraag. “Kunnen we met de bestaande technologie in 2050 succesvol én betaalbaar decarboniseren?” Uit een poll bij bezoekers op TAG blijkt dat deze onzekerheid trouwens bij veel meer mensen speelt: 50% van de stemmers gelooft niet dat er in 2050 een hernieuwbaar energiemodel zal zijn. Er is dus nog stof tot nadenken.

Lees het volledige artikel van Installatie & Bouw Magazine hier.