16.04.2019

Gas. Groener dan u denkt.​

Spelbepalers uit de energiesector geven al lang aan dat er voor gas een cruciale rol is weggelegd in de energietransitie. Ook de recuperatie van groen gas uit organisch afval biedt uitzicht op duurzame, betaalbare en betrouwbare oplossingen voor de toekomst. Want groen gas is meteen injecteerbaar in het bestaande gasnetwerk.
 
Om de groei van het groen gas-aandeel in de energiemix te bevorderen, lanceerde Gas.be het Green Gas Register. Zo worden de productie en het gebruik van groen gas helemaal transparant.
 
Steeds meer bedrijven plaatsen een vergistingsinstallatie om van organisch afval biogas te kunnen maken. In Olen verwerkt Group Van De Beeck zo elk jaar meer dan 350.000 ton organisch afval. Een warmtekrachtkoppeling zet het biogas daarna om in warmte en elektriciteit waarvan het grootste deel terugvloeit naar het bestaande elektriciteitsnet. “Zo’n 25% van de elektriciteit en alle opgewekte warmte zijn voor eigen gebruik. Zo zijn we als bedrijf volledig onafhankelijk van externe energiebronnen”, vertelt Ben Leroy van Group Op De Beeck.
 
Ook Rudy Van Beurden (Gas.be) benadrukt dat groen gas een belangrijke schakel is in de energietransitie. “Elektrificatie is natuurlijk een manier om te vergroenen, maar hiervoor is voorlopig onvoldoende potentieel. Het grote voordeel van groen gas is dat je geen leidingen, kabels, systemen of eindtoepassingen hoeft aan te passen om het te kunnen gebruiken.” Groen gas is dus een uitstekende oplossing die vanaf dag één de vergroening van de energiemarkt betaalbaar maakt voor iedereen.
 
“Om de markt van groen gas een extra duwtje in de rug te geven lanceerde Gas.be ook het Green Gas Register”, vertelt Kris De Wit (Gas.be). Dit register gebruikt Garanties van Oorsprong om aan te tonen dat de productie, verwerking, handel en het gebruik van groen gas duurzaam en transparant verloopt. Een extra factor die potentiële producenten, leveranciers en eindklanten kan overtuigen om voor groen gas te kiezen.
 
Meer weten? Bekijk de volledige reportage van Kanaal Z hieronder.