13.05.2019

Industrie bepaalt mee het succes van de energietransitie.

Belgen investeren steeds meer in duurzame energieoplossingen. Maar volstaat onze bijdrage? Een succesvolle energietransitie als deze vraagt inspanningen van alle betrokkenen. Ook bedrijven en organisaties moeten dus op zoek gaan naar manieren om duurzame energie te integreren in hun businessmodel. Glasproducent AGC Glass Europe, vierde grootste gasverbruiker in België, geeft alvast het goede voorbeeld.
 
AGC Glass Europe, dat in België 10 vestigingen en 3.000 medewerkers heeft, maakt al meer dan 20 jaar vlakglas. Een proces waarbij het gebruik van gas essentieel is. “Om onze grondstoffen om te vormen naar glas hebben we een temperatuur nodig van 1600 graden. Onze ovens draaien 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Daarom kiezen we voor gas, een goede compromis tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en beschikbaarheid”, vertelt Philippe Vantomme (AGC Glass Europe).
 
Minder verbruiken, meer verduurzamen.
Het spreekt voor zich dat een grote gasverbruiker als AGC Glass Europe met een paar maatregelen meteen een groot verschil kan maken. De glasproducent vervangt oude ovens door nieuwe, energiezuinige ovens die 15% minder verbruiken. Sommigen daarvan werken zelfs op zuurstof in plaats van lucht wat ook helpt om de CO2-uitstoot laag te houden. “Dankzij zuurstof vermindert het verbruik. De verbranding is vollediger waardoor de CO2-uitstoot ook automatisch lager ligt.” Daarnaast ziet het bedrijf ook mogelijkheden in toepassingen op biomethaan, wind- en zonne-energie. “Een aantal gebouwen zijn uitgerust met PV-panelen, we hebben verschillende windprojecten lopen én we zijn bezig met biogasproductie”, klinkt het bij Philippe Vantomme (AGC Glass Europe).
 
Wil je meer weten? Bekijk de reportage van Z-ENERGY op Kanaal Z hieronder.