21.02.2020

Kiezen voor gas: altijd een slimme keuze

Overschakelen naar gas: de voordelen op een rij
 
Denk je eraan om een nieuwe verwarmingsinstallatie te plaatsen? Een condensatieketel op gas is een betrouwbare en betaalbare oplossing. Je voldoet niet alleen aan de strenge klimaatnormen, maar bespaart ook flink op jouw energiefactuur. De omschakeling van zowel mazout, hout als elektriciteit naar gas gebeurt bovendien heel eenvoudig. De voordelen op een rij.
 
Gas, een duurzame keuze
Europa heeft de ambitie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te worden. Dat betekent dat we met z’n allen op zoek moeten naar groene alternatieven, ook in onze woning. Een eerste stap in de goede richting is het aanpassen van de verwarmingsinstallatie, veelal de grootste energieverslinder in huis. Een duurzame keuze is een condensatieketel op gas: die stoot 25 procent minder CO2 uit en heeft een positief effect op fijnstof en NOX-deeltjes. Hiermee draag je dus je steentje bij aan zowel het milieu als de luchtkwaliteit. 
Gas wordt bovendien ook steeds groener. Binnenkort werken de nieuwste condensatieketels met het hernieuwbare biomethaan en op langere termijn zelfs met injecties van waterstof. Meegenomen is dat gas geschikt is voor verschillende toepassingen, zoals verwarming, warm sanitair water, koken en als warmtekrachtkoppeling.
 
Betaalbare energievorm
Gas is ook een van de meest betaalbare energievormen en dat zal zo blijven, zowel op het vlak van aankoop als verbruik. Voor een condensatieketel tel je gemiddeld - afhankelijk van het merk en type - tussen de 2.500 en 5.000 euro neer. Daardoor daalt het energieverbruik met liefst 40 procent, wat dan weer een groot verschil maakt op jouw energiefactuur. De overschakeling gebeurt eenvoudig en zonder extra hoge kosten want een condenserende gasketel kan zonder problemen worden aangesloten op de bestaande vloerverwarming of radiatoren.
 
Ruim aanbod
Overschakelen op gas? Er is een ruim aanbod toestellen met een energielabel van A tot A++ die je woning verwarmen en voor sanitair warm water zorgen. Van een condenserende gasketel tot een gaswarmtepomp. Wil je je oude ketel vervangen of een nieuw toestel op gas laten plaatsen? Doe dan beroep op een erkende Cerga-installateur.
 
Hernieuwbare energie
Een mazoutketel, houtkachel of elektrische verwarming vervangen door een condensatieketel op gas, kan al dan niet in combinatie met een warmtepomp. Ook een gaswarmtepomp of een warmtekrachtkoppeling behoren tot de mogelijkheden. Combinaties van gas met energiezuinige alternatieven zorgen bovendien voor nog meer rendement.  
 
Conclusie
Gas is niet alleen duurzaam en groen, het is ook betaalbaar en gemakkelijk te combineren is met hernieuwbare energiebare energie. Het gas van vandaag is de energievorm van morgen.

Verwarmen op gas