24.03.2021

Scheepvaart vergroent met nieuw bunkerschip

In de Antwerpse haven is een schip gedoopt waar andere schepen in de toekomst LNG kunnen tanken. Het bunkerschip is een belangrijke stap om de haven tegen 2025 om te vormen naar een haven waarin niet enkel klassieke brandstoffen gebruikt worden. Het Nederlandse bedrijf Titan LNG en gasnetbeheerder Fluxys hebben samen 10 miljoen euro geïnvesteerd in een schip dat dat mogelijk maakt.

"Het voordeel van LNG is dat het een stuk beter is voor het milieu. LNG is minder schadelijk voor de longen en er wordt ook minder koolstofdioxide geproduceerd bij de verbranding ervan. Daardoor komt er minder CO2 in de atmosfeer en dat is goed voor het klimaat.", zegt Niels Denys, de CEO van Titan LNG, het bedrijf dat het bunkerschip aanlevert. "Deze boot kan LNG als brandstof leveren aan schepen die de wereld rondvaren". Denys denkt dat LNG enkel aan belang zal toenemen: "Op dit moment bouwen ze in de Verenigde Staten raketten om naar Mars te vliegen, die ook op LNG draaien. Dat doen ze omdat je die brandstof zelfs op Mars kan maken, want ook daar zijn CO2 en water aanwezig. Zo kunnen die raketten dus ook van Mars terugkomen. LNG is echt de brandstof van de toekomst."

Het bunkerschip is een belangrijke stap om de Antwerpse haven tegen 2025 om te vormen naar een haven waarin naast de klassieke brandstoffen ook duurzame brandstoffen worden aangeboden. Zo wil de haven naast LNG ook waterstof en methanol aanbieden.

CO2 uitstoot LNG Nieuws