15.09.2020

LNG wint terrein in de transport

LNG wint terrein in transportwereld, en ook Vlaanderen investeert mee.
Voertuigen die een zwaarder vermogen nodig hebben, grotere lasten transporteren of lange afstanden rijden, hebben een grotere tank nodig én een brandstof waaruit ze extra energie kunnen halen. LNG biedt voor hen de beste oplossing. “We zien dan ook steeds meer transportbedrijven kiezen voor LNG-vrachtwagens”, zegt Philippe Desrumaux van Drive LNG, dat meebouwt aan het netwerk van tankstations voor LNG en CNG. “Dit gaat hand in hand met de evolutie van het aantal tankstations.”

In het kader van het project Benefic (Brussels Netherlands Flanders Implementation of Clean power for transport) is recentelijk het vijftiende LNG tankstation van België geopend, nabij de A12 in Londerzeel. Benefic ondersteunt de uitrol van infrastructuur voor milieuvriendelijke voertuigen met Europese middelen. Dat gaat zowel over zero-emissie oplossingen, zoals laadpalen zetten, waterstoftankstations, maar ook om LNG- en CNG-tankstations. 

Klimaat
Transport Van den Broeck, gespecialiseerd in koel- en vriestransport, hoeft niet meer overtuigd te worden van transport op LNG. “Het vergt een investering, maar wij hebben voor LNG gekozen omdat de brandstof veel milieuvriendelijker is. Op de markt vragen ze dat vandaag”, zegt Piet Horemans van Transport Van den Broeck. Een van de belangrijkste klanten van het bedrijf is Läntmannen Unibake. “Wij maken deel uit van een Läntmannen, wat een coöperatieve is van 27.000 Zweedse boeren”, zegt Yves Claes, supply chain manager. “Voor hen is alles wat te maken heeft met klimaat zeer belangrijk, omdat het een directe impact heeft op hun business. Wij krijgen ook targets om onze uitstoot te verminderen: tegen 2030 moet de CO2-uitstoot van ons transport met 70 procent naar beneden. Daar is het verhaal van de LNG-trucks van Van Den Broeck een zeer groot deel in.

Weet u als bedrijf niet welke keuzes u het best maakt?
Drive LNG voorziet in begeleiding op maat. “We brengen steeds de kosten en de klimaat- en milieupact in rekening en die rekening lijkt altijd te kloppen.”, besluit Philippe Desrumaux.

Wilt u als bedrijf of gemeente uw wagenpark vergroenen ? Neem dan zeker contact op met Didier Hendrickx voor meer info

CO2 uitstoot Nieuws Rijden op CNG