25.05.2021

Overschakelen van mazout naar gas?

Enkele jaren geleden hadden Linda en Marc ingrijpende verbouwingen gedaan in hun woning om er een comfortabele plek van te maken voor hun kinderen Max en Emma. “Doordat we het afgelopen jaar zoveel thuis waren, schrokken we van onze energierekeningen”, zegt Marc. “Zeker de kosten van onze verwarming liepen op: enerzijds doordat de mazoutprijs steeg, anderzijds door de kosten aan onze verouderde stookolieketel.”
“Nog eens verbouwen of weken in het stof zitten, zagen we echt niet zitten”, gaat Linda verder. “Wel stond het voor ons vast dat we een manier moesten vinden om energie te besparen. Toen voor de tweede keer de ketel, op een van de koudste dagen van het jaar, het begaf, belden we in paniek naar onze vakman. Al lachend zei die ons dat de Kerstman beter een nieuwe ketel zou brengen dan een nieuw salon.” “Op zich vond ik dat geen slecht idee”, geeft Marc toe. “Maar mijn eerste gedacht was wel dat er voor de rest niets mocht vernieuwd worden. Ik had net het hele huis geschilderd!” Een week later werd de nieuwe ketel al geïnstalleerd. “Zowel het verwijderen van de oude mazoutketel als de installatie van onze gascondensatieketel was in één dag klaar. Leidingen en radiatoren moesten niet vervangen of aangepast worden. Het enige dat moest gebeuren, was een aanpassing aan de behuizing van de schoorsteen. Een groot voordeel van
onze keuze is ook dat gas er altijd is, want ook dat hadden we in het verleden al meegemaakt dat de mazoutketel leeg bleek te zijn terwijl wij maar stonden te vloeken bij de ketel”, lacht Marc.

Daarom kozen Linda en Marc voor gas
“ Zonder leidingen of radiatoren te vervangen, verwarmen we ons goedkoper met een nieuwe gascondensatieketel”

LAGER ENERGIEVERBRUIK
Door de oude ketel te vervangen door een gasketel met A-label, besparen ze tot 40% op hun energieverbruik.
MAKKELIJK IN ONDERHOUD
Een tweejaarlijks nazicht volstaat voor een gascondensatieketel.
MINDER KOSTEN
Ze betalen heel wat minder brandstof- en onderhoudskosten dan wanneer ze verwarmen met stookolie, en besparen zo jaarlijks meer dan het dubbele. Bovendien hebben ze de aankoop en installatie van een gascondensatieketel
dubbel zo snel terugverdiend als een stookolieketel of een nieuwe condensatieketel op mazout.
GEEN ONGEMAKKEN
Gas is altijd voorradig waardoor ze hun huis altijd kunnen verwarmen zonder roet of andere ongemakken. Zeker tijdens koude wintermaanden een geruststelling.

Van mazout naar gas in 3 stappen
1. Sluit de woning aan op het gasnet
Check of er een gasleiding in je straat ligt. Dit kan eenvoudig op de website van Fluvius
2. Verwijder de mazouttank
Een mazouttank definitief buiten gebruik stellen, is wettelijk geregeld. Dit moet door een erkend vakman uitgevoerd worden die de regels van het vak volgt en een officieel attest aflevert.
3. Kies je nieuwe gasketel
Er is een ruim aanbod aan toestellen op gas, van condenserende gasketel tot gaswarmtepomp, met een energielabel van A tot A++ die je woning verwarmen en voor sanitair warm water zorgen.

Klaar om de switch te maken? Ben jij net als drie miljoen Belgen overtuigd van de vele voordelen van gas? Doe een beroep op een Cerga-installateur in de buurt en maak vlot de overstap van stookolie naar gas.

CO2 uitstoot Verwarmen op gas Nieuws