Opening nieuw CNG station in Aarlen
IDELUX heeft onlangs, in samenwerking met ENORA, een nieuw CNG-station (gecomprimeerd aardgas) geopend in Aarlen.
Dit station, dat in de buurt van de autosnelweg E411 ligt, is zowel voor het grote publiek als voor bedrijven bestemd en maakt deel uit van een netwerk dat de Intercommunale wil ontwikkelen om duurzame mobiliteit te bevorderen.
Mobiliteit in de provincie Luxemburg
De mobiliteit in de provincie Luxemburg is een groot probleem. De provincie is namelijk een zeer uitgestrekt plattelandsgebied (zes keer meer wegen per inwoner dan het nationale gemiddelde) en blijft het stiefkind van het land wat het openbaar vervoer betreft. Deze specifieke kenmerken verklaren zeker waarom huishoudens meer voertuigen hebben, en het wegvervoer een van de grootste uitstoters van broeikasgassen blijft. Op nationaal niveau stagneren deze emissies al vijf jaar, terwijl ze sterk zouden moeten dalen om de doelstellingen voor 2030 te halen (minstens 35% minder dan in 1990).
Oprichting van een netwerk van CNG-stations
CNG is een alternatieve brandstof die milieuvriendelijk en zuinig is en aangepast is aan het grondgebied van Belgisch Luxemburg. Deze brandstof past perfect in de mix van brandstoffen die in de toekomst zullen worden ontwikkeld (elektrisch, biogas, waterstof, synthetisch gas, ...) en biedt vandaag een geloofwaardige en economisch toegankelijke oplossing. Het gaat om aardgas dat aanwezig is in het distributienetwerk van ORES en dat, na compressie in het tankstation, een voertuigbrandstof wordt (niet te verwarren met vloeibaar petroleumgas (LPG)).
Dit station maakt ook deel uit van een dynamiek van ontwikkeling van het grondgebied dat in 2018 is begonnen met het station van Neufchâteau. Daarna volgden Marche-en-Famenne, Bastogne, Aubange en nu Arlon. In de komende dagen zullen ook andere stations worden geopend: Habay en Houffalize (BioCNG). Al deze projecten vormen een interessant netwerk en zullen het grootste aantal mensen in staat stellen in alle gemoedsrust op CNG te rijden (zie kaart).
Op nationaal niveau telt het Belgische netwerk van CNG-tankstations meer dan 150 stations. Wallonië heeft de laatste jaren de beweging op dit gebied versneld met een vijftigtal stations en vele projecten in ontwikkeling. 23.000 voertuigen rijden nu op CNG in België. Steeds meer bedrijven kiezen ook voor CNG voor hun voertuigen (bestelwagens of vrachtwagens). Met voertuigmodellen in alle gamma's (van kleine stadsauto's tot vrachtwagens) zijn CNG en het koolstofneutrale BioCNG van morgen een geloofwaardig alternatief voor traditionele brandstoffen.
De geleidelijke uitstap van voertuigen op traditionele brandstoffen uit het Waalse wagenpark om de gewestelijke doelstellingen inzake decarbonisatie te bereiken, kan alleen een succes worden als de verschillende alternatieve brandstoffen - (Bio)CNG, waterstof, biodiesel, (hernieuwbare) elektriciteit - complementair worden en een eerlijke behandeling krijgen.