27.10.2020

Je oude verwarmingsketel vervangen?

Je oude verwarmingsketel vervangen? Een goed idee voor je portemonnee

Is je verwarmingsketel ouder dan twintig jaar? Stijgt je energiefactuur? Of zijn je energiebehoeften veranderd? Dan is het een goed idee om je ketel te vervangen, zélfs al werkt hij nog goed. Een nieuw toestel verbruikt een pak minder, waardoor je je investering al in enkele jaren hebt terugverdiend.

We vervangen onze cv-ketel meestal als hij de geest heeft gegeven, maar dat is veelal te laat. Een ouder toestel dat nog perfect lijkt te werken, verbruikt immers tot dertig procent meer. Bovendien heeft een ouder toestel het ook moeilijker om aan de milieu- en verluchtingsnormen te voldoen. Een verwarmingstechnicus die het verplichte onderhoud doet, kan beslissen dat je ketel niet langer voldoet.

Ook als het lang duurt vooraleer je verwarming op gang komt of als je radiatoren niet werken zoals het hoort, kan dat aan je ketel liggen. Een nieuwe condensatieketel biedt de beste energieopbrengst - van 100 tot 109 procent. Het rendement kan je nakijken op het attest van het periodiek onderhoud. Zakt het onder de 90 procent, dan kan het tijd zijn voor een nieuw toestel.

Een ander aspect waar je het best rekening mee houdt, zijn je energiebehoeften. Verbouwen, isoleren, gezinsuitbreiding, … al deze gebeurtenissen kunnen een verstoord evenwicht veroorzaken tussen het vermogen van je cv-ketel en je verbruik. Zo kan je verwarmingsketel te krachtig geworden zijn of niet krachtig genoeg meer zijn. Door te investeren in een nieuwe gascondensatieketel kan je heel wat besparen op je energiefactuur.

Als je gasketel het tijdens de koude wintermaanden laat afweten, niet meer tot op de juiste temperatuur verwarmt of lekt, dan is er maar één oplossing: een nieuw toestel installeren. Op die manier vermijd je terugkomende en hoogoplopende herstellingskosten én zal je energiefactuur fors verminderen.
Vraag een premie aan
De prijs van een nieuwe verwarmingsketel hangt af van je energiebehoeften en je woning. Een gascondensatieketel voor een woning van 100 m² tot 200 m² kost tussen de 4.000 en 8.000 euro, installatie inbegrepen. Goed om weten is dat je een beroep kunt doen op een premie. Gas.be geeft je een positief-energie-duwtje-in-de-rug van 500 euro als je je gasketel (20 jaar of ouders) vervangt. Meer info op positieveenergiepositive.be.
Benieuwd naar welke voordelen een nieuwe gasketel kan opleveren? Bekijk de getuigenissen van Jean-Jacques, Gustaaf en Guy.

CO2 uitstoot Nieuws Verwarmen op gas