08.07.2019

Steenokkerzeel stookt duurzaam na renovatie met gaswarmtepompen.

De gemeente Steenokkerzeel streeft ernaar haar gebouwen efficiënter te maken en zo de CO2-uitstoot in te verlagen. Met die doelstelling in het achterhoofd ging Fluvius aan de slag om de stookplaats van het gemeentehuis te renoveren.
 
Steenokkerzeel werkt vaker samen met Fluvius voor renovaties. “Wij staan in voor alles van studie en aanbesteding tot uitvoering en oplevering”, zegt Patrick Martens van Fluvius. De verwarmingsinstallatie van het gemeentehuis was volgens Martens een complex project: “Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via klimaatbalken. Hiervoor waren twee verwarmingsketels en een koelinstallatie geplaatst. Maar de oude verwarmingsketels waren defect: de kleine ketels waren lek en de grote kampte met technische problemen.”
 
Fluvius plaatste verschillende technieken naast elkaar in een haalbaarheidsstudie. Kostprijs en CO2-besparing werden tegen elkaar afgewogen. Uiteindelijk viel de keuze op twee gaswarmtepompen in cascade, met een condensatieketel als back-up. Een uitstekende oplossing, zo blijkt. Martens: “Het voordeel van deze techniek is dat het systeem bij hogere temperaturen nog steeds zeer mooie rendementen levert. Dat is helemaal anders bij een elektrische warmtepomp, waar het rendement quasi helemaal wegvalt bij temperaturen boven de 48 °C. Dat maakt van een dergelijke gaswarmtepomp een veel interessantere toepassing in een renovatieproject. Bovendien genoot de gemeente van een interessante premie voor de installatie van de gaswarmtepompen.”
 
Meer weten over slim renoveren en de voordelen van gaswarmtepompen?
Lees het hier!