18.12.2018

Energie-experten blikken vooruit: kunnen we in 2050 klimaatneutraal zijn?

Tegen 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Maar welke inspanningen zijn er nodig om deze doelstelling te halen? Reportagemagazine Z-Energy ging voor Kanaal Z op zoek naar antwoorden bij vier experten uit de energiesector. Ze klopten aan bij Rudy Van Beurden (Gas.be), Stephen Harkin (Delta-ee), Bram Claeys (ODE) en Jos Delbeke (voormalig Europees directeur-generaal).
 
Als voorzitter van Gas.be weet Rudy Van Beurden als geen ander dat koolstofneutraal verschillende invullingen kan hebben. Hij is ervan overtuigd dat gas als transitie-energie een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige energiemix. Dat kan in de vorm van gewoon aardgas, biogas maar ook synthetisch gas of zelfs waterstof zijn. Hij denkt daarbij vooral aan toepassingen voor energieopslag en transport.
 
Op dit moment is aardgas trouwens nog altijd de belangrijkste verwarmingsbron voor de meerderheid van de Belgische gezinnen. Maar volgens Stephen Harkin van Delta-ee zal daar verandering in komen. Hij heeft het over een switch van niet-condenserende gasketels en minder efficiënte boilers naar meer zuinige toestellen. Vanaf 2030 verwacht hij ook dat steeds meer mensen zullen overschakelen op hybride (verwarmingsketels op gas in combinatie met hernieuwbare energie) en elektrische verwarmingsoplossingen. Of dat ook effectief gebeurt? Dat zal sterk afhangen van het beleid, de subsidies die worden toegekend en ook de snelheid waarmee we vertrouwd geraken met nieuwe technologieën.
 
Ook voor de industrie zal gas trouwens een belangrijke energiebron blijven denkt Bram Claeys van ODE. Hij denkt dan vooral aan sectoren met zwaar goederentransport. Al zullen alle bedrijven moeten inzetten op de vergroening van hun energiebevoorrading.
En dat is ook exact waar Rudy Van Beurden naartoe wil met Gas.be. Groen gas heeft enorm veel potentieel volgens hem. Tegelijkertijd nuanceert hij wel dat gas niet de enige oplossing maar wel één van de vele oplossingen is voor het energievraagstuk.

Bekijk de volledige reportage hieronder.