11.03.2021

De nieuwe voertuigen van RESA rijden op CNG!

Elke dag rijden honderden interventievoertuigen van RESA over de wegen van de verschillende gemeenten van de provincie Luik om reparaties, aansluitingen en werken uit te voeren die inherent zijn aan de opdrachten van openbare dienstverlening die aan RESA zijn toevertrouwd. Om haar inspanningen op het vlak van energie-efficiëntie voort te zetten en haar ecologische voetafdruk verder te verkleinen, heeft RESA besloten om zijn wagenpark versneld groener te maken door 40 bestelwagens en 2 bakwagens op aardgas en 15 elektrische voertuigen aan te kopen.

"We zijn hier in de eerste fase van het vergroenen van ons wagenpark. Het gaat om een investering van meer dan 800.000 euro (528.000 euro voor aardgasvoertuigen en 306.000 euro voor elektrische voertuigen). Ons doel is het percentage schone voertuigen in de toekomst te verhogen en altijd die "groene" reflex te hebben bij het vervangen van een voertuig", besluit Gil Simon, CEO van RESA.

Een investering die RESA in staat moet stellen om de CO2-impact van haar dagelijkse activiteiten te verminderen. De statistieken kunnen variëren naargelang van het model of de motor, maar volgens een recente studie van de CREG stoot een CNG-voertuig naar schatting gemiddeld 80 tot 90% minder fijne deeltjes en stikstofoxiden (NOx) uit dan een Euro 6-standaard diesel- of benzinemodel. Het zou ook 7 tot 16% minder CO2 uitstoten en 50% stiller zijn dan een diesel- of benzinevoertuig. XNG stoot dus niet alleen minder schadelijke deeltjes uitst en is dus beter voor de luchtkwaliteit, bovendien kan het geen bodem- of waterverontreiniging veroorzaken, zoals het geval kan zijn met benzine of diesel.

Ten slotte is CNG ook economisch voordelig. Voor lichte voertuigen zouden de kosten van benzine of diesel ongeveer 70% hoger liggen dan de kosten van CNG, gezien het lagere verbruik van CNG-voertuigen voor hetzelfde aantal afgelegde kilometers en de lagere prijs aan de pomp.

Rijden op CNG Nieuws