20.04.2021

CNG dekt al de behoeften van bedrijf VOO

Voor haar afdeling technische interventies heeft VOO gekozen voor een vloot van 17 Fiat Fiorino bestelwagens die op CNG rijden. Een keuze die werd ingegeven door de ambitie om de CO2-voetafdruk van het bedrijf te verkleinen.

In een groot bedrijf als het onze telt iedere inspanning zwaar mee in onze inspanningen om onze impact op het milieu te verminderen," zegt Alain Plateau, VOO Fleet Manager.  "Zelfs die welke onbeduidend lijken. Daarom hebben we, toen we besloten een deel van ons wagenpark van lichte bedrijfsvoertuigen voor onze technici te vervangen, nagedacht over de best mogelijke brandstofkeuze. Na bestudering van alle op de markt beschikbare oplossingen heeft VOO gekozen voor voertuigen die rijden op CNG. "Wij hebben voor deze brandstof gekozen omdat ze aan al onze behoeften voldoet, of het nu gaat om de vermindering van de CO2-uitstoot of om de autonomie van ons personeel, dat in de loop van de dag regelmatig talrijke trajecten moet afleggen.

Nieuwe ontwikkelingen
Begin januari dit jaar heeft VOO 17 Fiats Fiorino op CNG gekocht, voertuigen die voldoende ruimte bieden voor de behoeften van de technici en een kleinere buitenafmetingen hebben waardoor ze gemakkelijk in de stad kunnen worden gebruikt. Deze bestelwagens, die bij de start van het experiment nog wat achterdocht losweekten bij sommige gebruikers (maar die overwonnen dat heel snel) worden nu zeer op prijs gesteld. De kans is dus groot dat VOO het hier niet bij laat. "Wij willen grotere voertuigen aanschaffen voor een andere markt en CNG lijkt ons opnieuw de aangewezen oplossing", legt Alain Plateau uit. "We denken ook aan LNG (vloeibaar aardgas) voor de vervanging van een aantal van onze vrachtwagens in de komende maanden.”

Oplossing voor klimaatdoelstellingen "Heel wat bedrijven en lokale overheden gebruiken CNG voor hun technisch wagenpark,” zegt Didier Hendrickx, woordvoerder van Gas.be. "Het is een betaalbare en snelle oplossing om bij te dragen
aan hun klimaatdoelstellingen". De netbeheerders (Ores, Resa, Sibelga, Fluvius en Fluxys) geven het goede voorbeeld met een vloot van bijna 200 voertuigen op CNG. “Gemeenten en bedrijven die vandaag aardgas gebruien, rijden morgen op bio-CNG, een koolstofneutrale brandstof die nu al beschikbaar is in enkele tankstations in België."
 

Rijden op CNG CO2 uitstoot