03.08.2021

Duurzam verwarmen....is dat duur?

Passief bouwen, BENOveren, energieneutraal wonen … Duurzaam leven is hip. Of toch bij wie het zich kan veroorloven: want passief wonen kost een flinke duit. En dat kan al eens pijn doen aan de portemonnee.
Maar moeten we ons dan tevreden stellen met minder duurzame energie? Absoluut niet! Want ook wie niet passief woont, kan zijn huis op een duurzame manier verwarmen. Als je het slim aanpakt, kan het je zelfs geld opleveren! En het magische woord is ‘gas’.

25% minder CO2
Gas is een ideaal vertrekpunt. Het is een pak groener dan je denkt, zelfs al je een gewone condensatieketel hebt. Gas stoot namelijk tot bijna 25 procent minder CO2 uit dan stookolie en geeft minder fijnstof en NOX-deeltjes af. Een overschakeling van stookolie naar gas is dus een stap in de groene richting.

Beter voor je portemonnee
Heb je nog een gasketel van meer dan 20 jaar oud? Dan is het toestel dringend aan vervanging toe. Met een nieuwe  gascondensatieketel bespaar je jaarlijks tot 700 euro op je gasfactuur. En elke euro die je uitspaart, verlaagt ook je CO2-uitstoot. Wist je overigens dat je in dit geval van gas.be een vervangpremie krijgt van minstens 500 euro? Zo is je aankoop nog sneller terugverdiend. Extra voordelen zijn dat condenserende gasketels een hoog rendement hebben en bijgevolg een laag verbruik, makkelijk te installeren zijn en een beperkt onderhoud nodig hebben. En ook daar wordt je portemonnee beter van!

Combineerbaar met hernieuwbare energie
Goed om te weten is dat wie zijn ecologische voetafdruk nog meer wil verkleinen, in gas de perfecte bondgenoot vindt. Gas is namelijk makkelijk combineerbaar met hernieuwbare energie. Zo kan je kiezen voor een condensatieketel op gas in combinatie met zonnecollectoren of zonnepanelen. Wie een goed geösleerde woning heeft, kan ook gaan voor een hybride gasketel of een gaswarmtepomp. Deze combinaties zorgen voor een nog lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot.

Samen duurzamer leven
Gas zelf wordt ook steeds groener. Door nu al te kiezen voor gas, kan je in de toekomst eenvoudig overstappen op groen gas - een hernieuwbaar en quasi CO2-neutraal gas met alle voordelen van aardgas - of groene waterstof. Met gas als brandstof zit je dus zeker goed en groen gas is een uitstekende oplossing die de vergroening van de energiemarkt betaalbaar maakt.

Ben je klaar om duurzaam te verwarmen? Ontdek er alles over  en de bijhorende vervangpremies.

CO2 uitstoot Groengas Verwarmen op gas Nieuws