03.06.2021

Tot 500 euro terug voor je oude gasketel: kies vandaag voor zuinig en groen verwarmen op gas

Voor wie zijn huis nog met een oude gasketel verwarmt, is de winter een dure periode. Gasketels die meer dan 20 jaar geleden werden geïnstalleerd, verwarmen veel minder efficiënt dan de huidige gascondensatieketels. Een nieuwe, zuinige gasketel is niet alleen goed voor je portemonnee, ook het milieu vaart er wel bij. Door het lagere verbruik bespaart een gezin op jaarbasis gemakkelijk tot 700 euro. Bovendien stoot een nieuwe gasketel 30 tot wel 48% minder CO2 uit. Aangezien deze duurzame gascondensatieketels al vanaf 2.600 euro over de toonbank gaan en het onderhoud beperkt is, verdien je je investering dus snel terug. Vervangpremie van minstens 500 euro
Om je een extra duwtje in de rug te geven, reikt gas.be een vervangpremie uit van minstens 500 euro aan iedereen die zijn gasketel (ouder dan 20 jaar) inruilt voor een nieuw model. Zuinige gascondensatieketels spelen een sleutelrol in het waarmaken van de Europese klimaatambities. Gas is bovendien perfect te combineren met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, zonne-energie of warmtepomp.

Maar wat houdt die premie juist in?
Simpel. Iedereen met een gasketel die meer dan 20 jaar geleden werd geïnstalleerd, ontvangt minstens 500 euro als je die vervangt door een zuinige gasketel (gascondensatieketel, gaswarmtepomp, hybride ketel op gas condenserende warme lucht generator, micro cogeneratie op gas). met een maximaal vermogen van 70 kilowatt. Investeer je in een gasketel met een hoger vermogen, dan stijgt dat bedrag tot een maximum van 2.500 euro.Wie zijn warmwatertoestel op gas vervangt, kan de premie met nog eens 200 euro optrekken. Tenslotte is er ook een bonus voor wie zijn individuele ruimteverwarming op gas vernieuwt. Hiervoor krijg je 150 euro per toestel voor max. 3 toestellen. Het financiële ruggensteuntje van gas.be is overigens perfect combineerbaar met lokale premies en premies van je distributienetbeheerder.

Eenvoudig aan te vragen
Een handig formulier op premie.gas.be loodst je stapsgewijs door de procedure. De voorwaarden staan er opgelijst in mensentaal en er staat duidelijk vermeld welke documenten je moet kunnen voorleggen. Belangrijk is het bewijs dat je ketel effectief ouder is dan 20 jaar en foto’s van je oude installatie. Daarnaast zijn ook foto’s van het nieuwe exemplaar belangrijk en de bijhorende factuur. Binnen het uur heb je je aanvraag digitaal ingediend.

Betaalbaar, duurzaam en toekomstgericht
Maar is het wel de moeite om vandaag nog in gas te investeren? Ongetwijfeld. Naast de financiële voordelen (gas is goedkoper dan mazout en ook de installatie en het onderhoud zijn voordeliger), is gas ook milieuvriendelijk. Een gasinstallatie stoot tot 77% minder fijnstof uit dan mazout en tot 25% minder CO2. Daarnaast is het transport van gas via pijpleidingen veel ecologischer dan dat van stookolie, dat met vrachtwagens aan huis wordt geleverd. Een investering in gas vandaag is ook een investering in de toekomst. We zetten naast fossiele gas alsmaar meer in op de productie van groenere vormen: groengas op basis van dierlijke mest of organisch afval en groene waterstof. Je condensatieketel en het pijpleidingennetwerk kunnen trouwens ook goed met die groene alternatieven overweg. Je kan dus moeiteloos overstappen van gas naar groengas of groene waterstof. Groene gassen zijn een uitstekende oplossing die de vergroening van de energiemarkt betaalbaar maakt. Investeer vandaag voordelig in een zuinige gasinstallatie en maak gebruik van het duwtje in de rug van gas.be.

Wil jij ook je gasketel vervangen? Ontdek alles over de vervangpremie op premie.gas.be of bekijk één van de getuigenissen over het vervangen van een oude gasketel in dit kort videofragment.

Verwarmen op gas Nieuws