13.04.2021

Vewarmen in industriële gebouwen

Gas is duurzaam, betaalbaar en gemakkelijk te combineren met hernieuwbare energie. Dat geldt niet alleen voor eengezinswoningen en appartementen, ook energieverslindende industriële gebouwen doen een fors voordeel door te kiezen voor een verwarmingsinstallatie op gas. “Als je gas combineert met een goede isolatie, dan leidt dit tot 25 procent minder CO2-uitstoot”, zegt Didier Hendrickx van Gas.be.

De Mercedes-garage Lambert uit Namen heeft een historiek die teruggaat tot 1952. De onderneming, die gespecialiseerd is in bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens, is nog steeds een familiebedrijf, intussen in handen van de familie Pirmez. Onlangs besliste ze om de verwarming van haar gebouwen te vernieuwen.

Verwarming op gas
"We hadden vroeger een verwarming op stookolie. Eén van de nadelen is dat we een centrale stookplaats hadden, waardoor er onderweg veel warmte verloren ging. Daarnaast moesten we wekelijks ook stookolie laten leveren in onze concessie.", zegt Raphaël Pirmez van Garage Lambert.  We hebben dus gekozen voor een systeem op gas, wat nieuwe mogelijkheden biedt. Ten eerste gaat het om een besparing omdat we het vroegere warmteverlies vermijden. We hebben grote ateliers met poorten die de hele dag door open gaan. Het nieuwe systeem met directe gasverwarming zorgt ervoor dat we de temperatuur ook tijdens koudere periodes constant kunnen houden.

Besparing
Intussen zijn alle werkzaamheden achter de rug. De luchtverhitters op gas bieden garage Lambert nu een hele reeks voordelen. Elk atelier heeft dus zijn eigen temperatuurregeling en eigen verwarming. Het is dus een gedecentraliseerd systeem. Hier heeft elk toestel zijn eigen verbranding, waardoor het gas in het toestel zelf wordt verbruikt. Je krijgt daardoor een veel beter rendement in vergelijking met een centrale stookplaats. Je kan het systeem beter regelen, het is veel preciezer afgesteld. En de energiekost zal veel lager uitvallen.

Ondersteuning Termico
Het is niet gemakkelijk om de juiste keuzes te maken. Voor de keuze van het nieuwe systeem deed de garage een beroep op Termico, dat industriële verwarmingssystemen levert en onderhoudt. Zij hebben een plan uitgewerkt om de drie ateliers apart te verwarmen.  In zo’n dossier werken we nauw samen met onze partners-installateurs Voor het dimensioneren van de installatie en de plaatsing werkte Termico nauw samen met een installateur die verder werkt op onze ideeën, om het concrete project te dimensioneren. 

Aansluiting via ORES
Tijdens de studiefase bleek dat voor dit project een gasaansluiting met hogere druk nodig was. Netbeheerder ORES bekijkt in elk dossier welke mogelijkheden er zijn voor bedrijven die op het net willen aansluiten. De belangrijkste factor is de druk die de klant nodig heeft. Hij moet dus met zijn installateur bekijken wat de totale gasdruk moet zijn. Die beïnvloedt namelijk het type aansluiting, het type gasmeter en dus ook de kostprijs van de aansluiting. En wij zullen vooraf een haalbaarheidsstudie uitvoeren om te bepalen of het gasnet voldoet aan de vraag, dan wel of we de netten moeten aanpassen aan de noden van die klant. 

CO2 uitstoot Verwarmen op gas Nieuws