24.03.2020

Gas in publieke gebouwen wint aan populariteit

Gas als verwarmingsbron is een uitstekende keuze, ook voor steden en gemeenten die hun patrimonium energiezuinig renoveren. Een efficiënte gasinstallatie, vaak in combinatie met hernieuwbare energie, biedt tal van voordelen.

Tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn, dat is de ambitie van Europa. Daarom worden lokale overheden aangespoord om hun patrimonium energiezuiniger te maken. Meer dan 400 steden en gemeenten hebben intussen het burgemeestersconvenant ondertekend waarin ze zich engageren om dit waar te maken. Dat betekent dat er in de komende jaren belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. “Voor openbare gebouwen is aardgas een van de meest efficiënte verwarmingsbronnen”, zegt Kris De Wit van Gas.be. “Als je aardgas combineert met een goede isolatie, dan leidt dit tot 25% minder CO2-uitstoot dan een installatie op stookolie. Daarbovenop kan aardgas gemakkelijk gecombineerd worden met hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp en/of zonnepanelen. De steden en gemeenten dragen zo niet alleen bij aan het milieu en de luchtkwaliteit, ze zullen ook flink besparen op de energiefactuur.”

Een mooi voorbeeld van een energiezuinige renovatie is de bibliotheek van de stad Mechelen, die sinds vorige zomer is ondergebracht in een prachtig gerenoveerd kloostercomplex. Het is niet eenvoudig om zo’n monument om te bouwen tot een energiezuinig pand, maar de stad Mechelen ging de uitdaging niet uit de weg. “We hebben gekozen voor extra isolatie en het gebruik van de nieuwste technieken, zoals gaswarmtepompen”, zegt schepen Marina De Bie. “De eerste ervaringen zijn alvast héél positief. Deze investering wordt in de loop der jaren sowieso terugverdiend. In de bib zullen we veel minder verbruiken, wat een weerslag zal hebben op de energiefactuur. Bovendien voldoen we hiermee aan de maatregelen om onze CO2-uitstoot te verminderen.”

Aardgas vandaag is de energiebron van morgen, waardoor er niet snel nieuwe investeringen nodig zullen zijn. “Aardgas zal alleen maar vergroenen door in te zetten op biomethaan en waterstof. Op die manier blijft het een uiterst duurzame en toekomstgerichte keuze.”

Ontdek de vele voordelen van aardgas in de reportage van Z-ENERGY op Kanaal Z hieronder.

Nieuws Verwarmen op gas