15.10.2019

Warmtekrachtkoppeling: de slimme investering voor de toekomst.

Om de klimaatdoelstellingen te behalen, moet er op verschillende vlakken actie worden ondernomen. Ook in woongebouwen valt een belangrijke winst te realiseren dankzij de stijgende populariteit van de warmtekrachtkoppeling of WKK. Een warmtekrachtkoppeling is een toestel dat gecombineerd en lokaal warmte en elektriciteit opwekt. Het grote voordeel? De WKK levert een hoog rendement, waardoor 20 tot 30% brandstof bespaard wordt en de consument aan het einde van de rit een lagere energiefactuur ontvangt.
 
De eigenaars van het appartementsgebouw La Magnanerie in Brussel besloten over te schakelen op warmtekrachtkoppeling voor verwarming en sanitair warmwater. 
Een goede beslissing, volgens syndicus Guillaume Pinte. “Enerzijds wilden we de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren, anderzijds wilden de bewoners hun steentje bijdragen voor het klimaat. Dankzij de warmtekrachtkoppeling bespaarden we nu al zo’n 60 ton CO2. De totale factuur bedraagt nog slechts een derde van vooraf.”
 
Voor de realisatie van het warmtekrachtkoppelingsproject deed La Magnanerie een beroep op Sibelga.
De netbeheerder ontwikkelde een project op maat en begeleidde de vereniging van mede-eigenaars en de syndicus om de investering draaglijk te maken. “Wij nemen alle investerings- en werkingskosten op ons,” legt Nikolaas Bogaerts van Sibelga uit. “Dat betekent dat de eigenaars geen financieel risico lopen.” Bovendien hoeven de eigenaars zich geen zorgen te maken over het onderhoud van de installatie. Sibelga volgt de werking vanop afstand op en monitort de resultaten zorgvuldig. Met alle WKK-projecten die Sibelga de voorbije twee jaar begeleidde in Brussel, werd in totaal zo al 11.000 ton CO2 bespaard.
 
Volgens Kris De Wit van Gas.be is de WKK een slimme investering.
“In de toekomst zal er steeds meer groen gas worden ingezet. Ook dan zal de WKK een efficiënte manier blijven om basisenergiebronnen om te zetten naar eindenergie. Als we kijken naar recente regeerakkoorden, zien we dat ook beleidsmakers deze richting willen uitgaan. En dat is alleen maar goed nieuws voor de gemeenschap.”
 
Bekijk hieronder de Z-ENERGY reportage van Kanaal Z van 24 september 2019.

CO2 vervuiling Verwarmen op gas