26.11.2019

GEZIEN OP KANAAL Z
Het potentieel van groen gas.

Eén van de acties die België kan ondernemen om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen, is nog meer energie putten uit hernieuwbare bronnen. In de gassector wordt intussen gewerkt aan verschillende vormen van zogenaamd groen gas. Gas.be onderzocht samen met ValBiom wat het potentieel is voor het injecteren van biomethaan in het bestaande distributienet.
 
Een enorm potentieel.
“In het Nationaal Energie- en Klimaatplan staat dat er ongeveer 19 TWh aan hernieuwbare energie moet bijkomen voor 2030,” aldus Steven Van Caeckenberghe van Gas.be. “Door het ontwikkelen van de biomethaansector en het biomethaanpotentieel in België kunnen we 80 procent van die behoefte opvangen.” En dat is goed nieuws voor mens én milieu. “Naar CO2-emissies betekent dat uiteraard een enorme reductie. Zo komen we met die ontwikkeling van 15 TWh tegemoet aan een CO2-reductie van 6 miljoen ton.”
 
Biomethaan in de praktijk.
Op dit moment is er één locatie in België waar biomethaan wordt geproduceerd en in het distributienet geïnjecteerd. Intercommunale IOK uit Merksplas werkt daarvoor samen met energiebedrijf EBEM en netbeheerder Fluvius. “De installatie is intussen al een jaar actief en draait continu,” vertelt Hilde Vanbelle van Fluvius. “We hebben veel knowhow opgedaan met betrekking tot de technische installatie en hoe we de gaskwaliteit moeten monitoren om kwalitatief biomethaan te krijgen. Bij Fluvius zijn we er klaar voor om nieuwe projecten op ons net toe te laten. Wij krijgen zeer veel aanvragen, maar het probleem is meestal nog de financiering. Voor 2020 zitten alvast enkele projecten in de pijplijn. Zo wordt in Wallonië de installatie van Biométhane du Bois d’Arnelle operationeel.” Het project in samenwerking met Jerome Breton zal 500 Nm3/h biomethaan in het net van ORES injecteren.
 
Om biomethaan echt te laten doorbreken als bron voor hernieuwbare energie, pleit Gas.be voor een nationaal strategisch plan. Dat kan voortbouwen op de studie over het potentieel van biomethaan.
 
Benieuwd naar het volledige verhaal?  Bekijk de oorspronkelijke reportage hier.

Meer weten over het potentieel van groen gas? Lees de studie hier.
 

Nieuws