Biomethaan: Engie mikt op 10 TWh in Europa tegen 2030
ENGIE heeft zopas de overname gefinancierd van Ixora Energy, één van de grootste producenten van biomethaan in het Verenigd Koninkrijk. Tussen nu en 2030 wil de Groep 3 miljard euro investeren om zijn aanwezigheid in Europa te versterken.
Het nieuwe groene goud!
Met de oorlog in Oekraïne en het RePowerEU-plan, dat de Europese biogasproductie tegen 2030 wil opvoeren tot 380 TWh (tegenover 40 TWh nu), krijgt biomethaan steeds meer belangstelling van grote energieconcerns. Terwijl TotalEnergies begin dit jaar de grootste productiesite in Frankrijk in gebruik nam, zal ENGIE zijn investeringen aanzienlijk opvoeren.
Om haar aanwezigheid in Europa uit te breiden, heeft de Franse groep net de overname afgerond van Ixora Energy, een van de grootste biogasproducenten in het Verenigd Koninkrijk.
Met een waarde van 74,6 miljoen euro voegt de transactie drie methanisatie sites toe aan de portefeuille van ENGIE, met een gecombineerde jaarlijkse productie van 160 GWh.
Doel: 10 TWh per jaar tegen 2030
Voor ENGIE is de overname van Ixora Energy slechts een van de stappen die het neemt om zijn aanwezigheid in Europa te versterken. Als leider in Frankrijk met een capaciteit van 670 GWh per jaar op 30 juni 2023, is de groep van plan om tussen nu en 2030 3 miljard euro te investeren om zijn productiecapaciteit te verhogen tot 10 TWh. Tot op heden is ENGIE slechts aanwezig op twee markten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waar het een totaal van 0,85 TWh geïnstalleerde capaciteit heeft. Dit cijfer zou tegen begin 2024 moeten stijgen tot 1 TWh.
Nederland, Duitsland, Polen, België, Spanje en Italië... met Frankrijk erbij zijn dat 8 landen.
De strategie van de Groep zal gebaseerd zijn op drie hefbomen:
Aankoop van lokale producenten. De Ixora Energy deal zal in de nabije toekomst worden herhaald.
Aankoop en modernisering van bestaande sites om de productiecapaciteit te verhogen. Sommige van deze sites, die momenteel zijn geconfigureerd voor warmtekrachtkoppeling, zullen worden omgebouwd om groen gas in de netwerken te injecteren.
Opening van nieuwe locaties in Europa