Biomethaan

De verrassende verbinding tussen landbouw, leefmilieu en energie.

We hebben met zijn allen een belangrijk doel: evolueren naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050. Biomethaan is beschikbaar en een essentieel onderdeel om dit doel te bereiken.

In het nieuws

Wat is biomethaan?

Biomethaan is een praktische en ecologische vervanging voor fossiel gas. De chemische samenstelling is identiek, waardoor het een ideale opvolger is voor huishoudelijk gebruik, zoals verwarming en koken. Deze hernieuwbare gasvorm is bovendien koolstofneutraal, omdat de productie en het gebruik ervan geen extra CO2 aan de atmosfeer toevoegen.

Daarnaast maakt biomethaan het mogelijk om organisch afval om te zetten in energie. Deze eigenschap om bestaande hulpbronnen te hergebruiken, maakt het een economische en milieuvriendelijke oplossing om te voldoen aan de huidige energiebehoeften en tegelijkertijd onze ecologische impact te verminderen.

Bekijk de video hieronder.

biomethaan lang NL

Accepteer de privacyinstellingen om deze video te bekijken

Video placeholder

Wat is de rol van biomethaan in de energietransitie?

Zonne-energie, windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen vormen een groene en duurzame oplossing voor de toekomst. Toch vereist de overgang naar een koolstofvrije maatschappij een aanpak die verschillende energietechnologieën combineert.

Deze diversiteit is ook cruciaal om de bevoorradingszekerheid te garanderen. Een energiesysteem dat uitsluitend op elektriciteit is gebaseerd, zou België kwetsbaar maken voor verstoringen en aanzienlijke economische kosten met zich meebrengen.

Met een geleidelijke integratie van biomethaan in het netwerk kan België zijn afhankelijkheid van fossiele energiebronnen verminderen, de veerkracht van zijn energiesysteem verbeteren en zijn langetermijndoelstellingen op het gebied van klimaatverandering bereiken.

Accepteer de privacyinstellingen om deze video te bekijken

Video placeholder

Welke grondstoffen worden gebruikt om biomethaan te produceren?

Biomethaan wordt geproduceerd uit biogene afvalstromen zoals organisch afval, keukenresten, tuinafval, groenafval, mest, landbouwresten en slib uit waterzuiveringsinstallaties. In België ligt de focus vooral op het benutten van afvalstromen en mest voor de productie van biogas.

Valbiom (voor Wallonië) en Biogas-E (voor Vlaanderen) hebben, aanvullend op de Climact-studie, een gedetailleerde inventarisatie gemaakt van de biomassa-bronnen in België. Hieruit blijkt dat mest in Vlaanderen een dominante rol speelt, terwijl in Wallonië ook landbouwafval een belangrijke bijdrage levert.

Naar de toekomst toe, met name tussen 2040 en 2050, kan het biomassa-potentieel verder worden versterkt door secundaire gewassen te gebruiken. Deze gewassen, die na de hoofdteelt worden geplant, vormen een extra duurzame bron om het Belgische biomassa-aanbod te vergroten.

Essentieel is dat de grondstoffen voor biomethaanproductie niet concurreren met voedsel- of veevoerproductie. Deze regel geldt ook voor geïmporteerd biogas om duurzame en ethische productie te waarborgen. Door biomethaan te produceren uit afvalstoffen, draagt België actief bij aan de circulaire economie en de strijd tegen energieverspilling.

Download hier de studies.

Hoe wordt biogas gemaakt?

Biogas ontstaat uit organisch afval dat op de juiste manier wordt ingezameld en verwerkt. In speciale biogasinstallaties wordt dit afval via een fermentatieproces omgezet in gas. Dit proces is niet alleen een efficiënte manier om energie op te wekken, maar laat ook reststoffen achter die kunnen dienen als voedingsrijke meststof. Deze meststof helpt de bodemkwaliteit te verbeteren en bevordert de groei van gewassen.

Het geproduceerde biogas wordt via het regionale gasnetwerk naar huishoudens en bedrijven geleid. Het gas kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het verwarmen van huizen, als brandstof voor voertuigen of als energiebron in industriële processen.

Wat dit systeem duurzaam maakt, is de natuurlijke kringloop: de CO2 die vrijkomt bij het gebruik van biogas wordt weer opgenomen door planten tijdens hun groei. Zo draagt biogas bij aan een milieuvriendelijk en toekomstgericht energiegebruik.

Installaties biomethaan

De toekomst van groen gas in een duurzaam energiebeleid

Gas.be vindt het van groot belang dat groen gas zo snel mogelijk op grote schaal beschikbaar wordt, op een betrouwbare, betaalbare en maatschappelijk verantwoorde manier. Daarom werken we samen met verschillende partners om de nationale productie van hernieuwbaar gas te verhogen, de verdere ontwikkeling van de biomethaan productie te versnellen en een verbeterde inzameling van biogene afvalstoffen te realiseren– en dat alles op een budgetvriendelijke manier. Zo maken we groen gas toegankelijk voor iedereen. Biogas en biomethaan spelen een cruciale rol in de transformatie van ons energiesysteem en in het behalen van de klimaatdoelstellingen die België heeft gesteld.

Studies

Als expertisecentrum voeren we tal van studies uit en verzamelen we de juiste kennis over groen gas.  Laat je gegevens achter en ontvang onze studies gratis in je mailbox. 

Gas.be stimuleert biomethaanprojecten in België

Sinds 2022 moedigt de Gas.be de ontwikkeling van biomethaanprojecten in België aan via een premie, met als ambitie het omstellen van het gasaanbod naar klimaatneutraal gas tegen 2050. Deze steun is bedoeld voor nieuwe of gerenoveerde biogasinstallaties die biomethaan produceren en injecteren in het aardgasdistributienet of vervoernet. Ook projecten die biomethaan rechtstreeks gebruiken om een bio-CNG-station te bevoorraden, komen in aanmerking.

Een belangrijke voorwaarde voor deze steun is dat het project al beschikt over een definitieve vergunning. Wil je meer weten over de voorwaarden? Ontdek ze hier.

Hoe biomethaan injecteren in het aardgasnet?

Heb jij ook plannen om biomethaan in het distributienet te injecteren? Dan doorloop je deze stappen:

Stap 1: je voert een voorstudie uit

Stap 2: je neemt contact op met distributienetbeheerder voor de haalbaarheid van de injectie.

Stap 3: je bepaalt het concept van je project en stapt ermee naar de juiste partners (besturen, financierders)

Stap 4: bouw van het project

Stap 5: je neemt het project in gebruik samen met de distributienetbeheerder.

Je kan op onze steun rekenen in het ganse project. Met plezier brengen we je met de juiste partners in contact.

In het nieuws

Laten we kennismaken.

Zin om een eerste stap te zetten richting productie van biomethaan? Of heb je een vraag voor ons? 

Vul het formulier in en een van onze experten neemt snel contact met je op.

Veelgestelde vragen groengas

Wat is biomethaan?

Biomethaan is een hernieuwbaar gas dat de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert en een alternatief biedt voor fossiele brandstoffen.

Wat is het verschil met aardgas, dat een fossiel gas is?

Biomethaan en aardgas zijn precies dezelfde molecule, maar ze verschillen in hun oorsprong. Fossiel gas wordt gewonnen uit ondergrondse of onderzeese voorraden, waarvan de exploitatie leidt tot de uitstoot van broeikasgassen. Biomethaan is een hernieuwbare, CO2-neutrale energiebron.

Kan ik een leveringscontract voor groen gas krijgen?

Wil je thuis graag groen gas, dan kun je – net zoals bij groene stroom - kiezen voor een energieleverancier die groen gas biedt. In de praktijk stroomt er een mix van groen en 'grijs’ gas door je gasleiding, net zoals je bij stroom uit het stopcontact altijd een mix van groene en grijze stroom hebt. Hoeveel groen gas in de mix van het gasnet zit, wordt bijgehouden met certificaten.

Kan ik rijden op biomethaan?

Ja, je kunt Bio-CNG of BIO-GNL gebruiken in je traditionele CNG- of LNG-voertuigen zonder dat je ze hoeft aan te passen.

Hoe wordt biomethaan gemaakt?

Biomethaan wordt geproduceerd door organische stoffen te vergisten. Hierbij kan het gaan om afval, mest of gewassen. Nadien wordt het gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht.

Moet ik mijn ketel vervangen door een ketel op groen gas?

Helemaal niet. Je verwarmingsketel moet zelfs niet aangepast worden. Groen gas komt op dezelfde manier naar je woning als klassiek aardgas. Er hoeven geen nieuwe leidingen gelegd te worden. Groen gas is ook compatibel met zonneboilers en hybride warmtepompen.