Hybride verwarmen

Zoek je een duurzame en kostenefficiënte manier om je huis, kantoor of gebouw te verwarmen? Een hybride warmtepomp is een slimme aanvulling op je cv-ketel. Hierdoor verbruik je gemiddeld tot 65% minder gas. Nog twee troeven: je geniet van premies en je energiefactuur daalt gevoelig.

Wat is een hybride verwarmingsinstallatie?

Een hybride verwarmingsinstallatie combineert twee systemen: een condenserende CV-ketel en een elektrische lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zorgt voor een groot deel van de warmte in je woning. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de gevraagde warmte en rekening houdend met de energieprijzen, kiest het slimme systeem voor een van beide energiebronnen. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in badkamer en keuken. Het is een aantrekkelijke oplossing voor woningen met energielabel C, D en lager.

De hybride installatie berekent constant wat op dat moment de meest duurzame en efficiënte manier is om te verwarmen: met de warmtepomp of de cv-ketel.

Resultaat: je betaalt nooit een cent te veel en je impact op het milieu is zo laag mogelijk.

Je hebt twee opties:

  • Je laat een warmtepomp installeren bij je bestaande cv-ketel.

  • Je kiest voor een nieuwe cv-ketel met elektrische warmtepomp.

wist je dat NL

Video: Patrick en installateur Sander over verwarmen met een hybride warmtepomp.

Zes jaar geleden kocht Patrick een woning in Ruislede. Een woning die helemaal nog niet voldeed aan de huidige energienormen, maar waar Patrick snel een makkelijke oplossing voor vond. “Een hybride verwarmingssysteem is een duurzame en efficiënte manier om mijn woning te verwarmen én altijd warm water te hebben.”

Accepteer de privacyinstellingen om deze video te bekijken

Video placeholder

Is een hybride warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Zeker voor bestaande woningen met matige isolatie is een hybride warmtepomp een aantrekkelijke keuze. Het is een aantrekkelijke oplossing voor woningen met energielabel C, D en lager. Bovendien is het een keuze voor de toekomst, want een hybride warmtepomp werkt ook met groen gas. De volgende generaties zullen je dankbaar zijn!

Overstappen naar een hybride verwarmingsinstallatie is gemakkelijk en hoeft echt niet veel ruimte of tijd in beslag te nemen.

Wil je weten welke oplossing bij jouw huis past? Ontdek hieronder de mogelijkheden.

CASE 1

Deze warmtepomp bestaat uit twee verschillende units. De buitenunit is een apparaat dat lijkt op een airco. Die kan op verschillende plekken staan, tegen een buitenmuur, op het dak van een garage of op je terras. In die unit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De binnenunit wordt geïnstalleerd in de buurt van je cv-ketel. Het is een kleine kast (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar.

CASE 2

Heb je niet veel binnenruimte beschikbaar? Dit systeem heeft één buitenunit, ook wel monobloc genoemd. Deze buitenunit moet wel dicht bij de buitenmuur en dicht bij de cv-installatie geplaatst worden.

CASE 3

Beschik je over beperkte buitenruimte? Bij dit systeem is de binnenunit van de warmtepomp samen met je cv-ketel geïntegreerd in één toestel.

Vergt de installatie ingrijpende werken?

Een hybride verwarmingsinstallatie neemt niet veel plaats in beslag en een erkende vakman plaatst het in maximum twee dagen. Ingrijpende verbouwingswerken komen er niet aan te pas, want een hybride verwarming kan eenvoudig gekoppeld worden aan bestaande radiatoren of vloerverwarming. Ook op de bestaande waterleiding en elektrische bedrading werkt dit systeem perfect.

Een hybride warmtepomp werkt met lage temperaturen, 45°-55°C, in plaats van 60°-80°C bij een gasketel. Wil je testen of je woning ook bij lage temperaturen comfortabel blijft? Zet je ketel een tijdje op 60°. Niet comfortabel? Investeer eerst in extra isolatie.

Minder CO2 uitstoot
Zeker van warmte
Zeker van warmte

Wat kost een hybride warmtepomp?

De keuze voor een hybride verwarmingsketel vraagt een grotere investering dan een gewone condensatieketel - gemiddeld 6.000 euro voor een add-on installatie bij een bestaande gasketel en tot 12.000 euro voor een volledige nieuwe installatie. Door de jaarlijkse energiebesparing op gas (tot 65%) en de verschillende premies verdien je die meerprijs relatief snel terug. Bovendien verminder je de CO2-uitstoot tot 35%. De installatie verbruikt wel elektriciteit. Wek je zelf stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kan je je uitstoot nóg verlagen.

Ontdek op welke premies je beroep kan doen.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet een basispremie tot 6.500 euro voor de installatie van een verwarming met een warmtepomp (beperkt tot maximum 50 procent van de factuur en afhankelijk van het type gebouw). Meer info op: RENOLUTION

Mijn VerbouwPremie (Vlaamse overheid)

Vlaanderen voorziet momenteel een basispremie tot 2.000 euro voorziet als je een hybride warmtepomp aanschaft. Let op: er is sprake van verlaging van de premies. En bij nieuwbouw kan je vanaf 2025 enkel nog een volledig elektrische warmtepomp installeren. Meer info op: Mijn VerbouwPremie

Fluvius: Extra bonus bij een nieuwe installatie

IIn combinatie met Mijn VerbouwPremie geniet je dankzij het GEF, het energiebesparingsfonds voor de gassector, tijdelijk van 700 euro extra. Deze toeslag geldt voor een nieuwe installatie (geïntegreerd systeem: HR-ketel, warmtepomp en regeling in één toestel). Meer info op: hybride-warmtepomp-huishoudelijke-premie-2022-informatieblad.pdf (fluvius.be)

Eerst een energiezuinige cv-ketel, dan een warmtepomp?

Momenteel geen budget voor een hybride warmtepomp? Of moet je je cv-ketel dringend vervangen? Geen nood. Je kan later nog altijd een warmtepomp aansluiten op je nieuwe cv-ketel. Alle condensatieketels die vandaag verkocht worden zijn hoogrendementsketels en compatibel met een warmtepomp. Dat geeft je de mogelijkheid je verwarmingssysteem stapsgewijs te upgraden.

Wist je dat?

  • met een hybride warmtepomp kan je tot 65% gas besparen

  • je verlaagt je CO2-uitstoot met 35%

  • snelle en gemakkelijke installatie, minimale overlast

  • sluit aan op bestaande radiatoren en leidingen

  • beste optie voor matig geïsoleerde woningen

  • nieuwste warmtepompen zijn klaar voor groen gas

Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

De ventilator van de buitenunit maakt geluid tijdens het draaien, maar alleen wanneer de verwarming ingeschakeld is, zoals in de herfst, winter en het voorjaar. Gedurende deze seizoenen zijn de ramen meestal gesloten, waardoor het geluid van de ventilator minder goed hoorbaar is. 's Nachts wordt de thermostaat vaak lager gezet, wat resulteert in een minder intensieve werking van de warmtepomp, en deze kan zelfs uitgeschakeld zijn tegen de tijd dat je naar bed gaat. Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. Tip: ga eens luisteren bij iemand met een warmtepomp. Dan kan je het zelf ervaren.

Veelgestelde vragen over hybride verwarmen

Ik heb recent een duurzame gascondensatieketel geplaatst. Wat moet ik nu doen?

Je hoeft je systeem zeker niet af te breken. Je kan een warmtepomp met een intelligente regelaar laten bijplaatsen om op die manier tot een hybride systeem te komen. Vraag advies aan een erkende installateur om te laten berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past

Is het een goed idee om een hybride verwarmingsketel te combineren met zonnepanelen?

Het antwoord luidt volmondig “ja”! Want met zonnepanelen verminder je de werkingskosten van de warmtepomp. De elektriciteitsproductie van de panelen compenseert het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.

Is een hybride warmtepomp een goede keuze voor de toekomst?

Zeker en vast. Om te slagen in de energietransitie zullen hernieuwbare gassen als groen gas (biomethaan) en groene waterstof deel moeten uitmaken van de oplossing. Een hybride warmtepomp kan met allebei werken. Met een hybride warmtepomp ben je dus klaar voor de toekomst. 

Is het geluid van een warmtepomp storend?

De ventilator van de buitenunit maakt een licht brommend geluid als hij draait. Maar alleen als je de verwarming aan hebt, in de koudere maanden dus. Dan zijn je ramen overdag gesloten en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat af of lager, waardoor de warmtepomp niet of minder vaak aanslaat (en zeker niet als je net in bed ligt).

Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. Tip: ga eens luisteren bij iemand met een warmtepomp. Dan kan je het zelf ervaren.

Hoe zit het met het onderhoud van een gemengd hybride systeem?

Voor een warmtepomp bestaat er geen enkele wettelijke onderhoudsverplichting, tenzij je voor je warmtepomp een milieuvergunning moest aanvragen. In dat geval is 2 jaar de voorgeschreven onderhoudsfrequentie.

Als je installatie ook een zonneboiler en/of zonnepanelen omvat, dien je elk jaar te controleren of er geen schade is aan de aansluitingen en onderdelen van de boiler, of de omvormer nog perfect functioneert, enz.

Nieuws en artikels

Wil je ons ontmoeten?

Bekijk onze evenementen.

Heb je een vraag voor ons?

Vul het formulier in en een van onze experten neemt snel contact met je op.