Hybride verwarmen

Vraag jij je ook af hoe je je woning, kantoor of industrieel gebouw zo duurzaam, budgetvriendelijk en efficiënt mogelijk kan verwarmen?

Wat is een hybride verwarmingsinstallatie?

Een hybride verwarmingsinstallatie combineert twee systemen: een condenserende CV-ketel en een elektrische lucht-waterwarmtepomp. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de gevraagde warmte en rekening houdend met de energieprijzen, kiest het slimme systeem voor een van beide energiebronnen. Het is een aantrekkelijke oplossing voor woningen met energielabel C, D en lager.

Je hebt 2 opties:
• Je laat een warmtepomp bij een bestaande CV-ketel plaatsen.
• Je kiest voor een nieuwe CV-ketel met elektrische warmtepomp.

Hoe werkt een hybride verwarmingsinstallatie? 

Een hybride verwarmingsinstallatie laat twee systemen op een slimme manier met elkaar samenwerken: een klassieke gascondensatieketel en een elektrische lucht-water warmtepomp.

●      De warmtepomp dekt je basisbehoefte aan warmte door gebruik te maken van (gratis) omgevingswarmte.

●      De gascondensatieketel treedt alleen in werking als de warmtepomp er niet in slaagt de vraag naar warmte te voldoen, bijvoorbeeld op erg koude dagen.

●      De hybride installatie berekent voortdurend wat op dat moment de meest duurzame en efficiënte manier is om te verwarmen.

Resultaat: je betaalt nooit een cent te veel en je impact op het milieu is zo laag mogelijk.

Snel geplaatst zonder ingrijpende werken.

Een hybride verwarmingsinstallatie neemt niet veel plaats in beslag en een erkende vakman plaatst het in maximum twee dagen. Ingrijpende verbouwingswerken komen er niet aan te pas, want een hybride verwarming kan eenvoudig gekoppeld worden aan bestaande radiatoren of vloerverwarming. Ook op de bestaande waterleiding en elektrische bedrading werkt dit systeem perfect.

31.05.2022

Verwarmen: Wat is de beste keuze vandaag de dag?

De prijsexplosie voor gas en elektriciteit als gevolg van de oorlog in Oekraïne doet vragen rijzen over hoe de de klimaatambities en de betaalbaarheid van ons energieverbruik met elkaar kunnen worden verzoend. Op Batibouw was verwarming dit jaar dan ook een belangrijk thema. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten ook residentiële gebouwen worden aangepakt.

Hybride warmtepompen kunnen een grote rol spelen om duurzamer te verwarmen. Hoe kan een consument vandaag een goede, toekomstgerichte keuze maken?

GroengasHybride verwarmingReportageVerwarmenWaterstof

Welke hybride installatie past in jouw woning?  

Zeker voor bestaande woningen is een hybride warmtepomp een interessante keuze. Bovendien is het een keuze voor de toekomst, want een hybride warmtepomp werkt ook met groen gas en waterstof. De volgende generaties zullen je dankbaar zijn!

Overstappen naar een hybride verwarmingsinstallatie is makkelijk en hoeft echt niet veel ruimte of tijd in beslag te nemen. Wil je weten welke oplossing bij jouw huis past? Ontdek de mogelijkheden.

Snelle terugverdientijd én energiebesparend.

De keuze van een hybride verwarmingsketel vraagt een grotere investering dan een gewone condensatieketel - gemiddeld 6.000 euro voor een add-on installatie bij een bestaande gasketel en tot 12.000 euro voor een volledige nieuwe installatie. Door de jaarlijkse energiebesparing op gas (tot 60%) en de verschillende premies verdien je die meerprijs relatief snel terug. Bovendien verminder je de CO2-uitstoot tot 35%.

CASE 1

Deze warmtepomp bestaat uit twee verschillende units. De buitenunit is een apparaat dat lijkt op een airco. Die kan op verschillende plekken staan, tegen een buitenmuur, op het dak van een garage of op je terras. In die unit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De binnenunit wordt geïnstalleerd in de buurt van je cv-ketel. Het is een kleine kast (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar.

CASE 2

Heb je niet veel binnenruimte beschikbaar? Dit systeem heeft één buitenunit, ook wel monobloc genoemd. Deze buitenunit moet wel dicht bij de buitenmuur en dicht bij de cv-installatie geplaatst worden.

CASE 3

Beschik je over beperkte buitenruimte? Bij dit systeem is de binnenunit van de warmtepomp samen met je cv-ketel geïntegreerd in één toestel.

Voordelen op een rijtje.

  • Duurzaam

  • Energiezuinig

  • Gemakkelijk te installeren

  • Slim en veelzijdig

  • Goed voor je portemonnee

  • Geschikt voor elke woonsituatie

  • Klaar voor voor groen gas of waterstof

Financieel duwtje in de rug nodig?

Ontdek op welke premies je beroep kan doen.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet met het plan ‘Renolution’ zelfs een basispremie tot 4.750 euro (beperkt tot maximum 50 procent van de factuur en afhankelijk van het type gebouw) voor de installatie van een verwarming met een warmtepomp. Meer info op: RENOLUTION

Mijn VerbouwPremie (Vlaamse overheid)

Een hybride warmtepomp is vandaag de dag een slimme investering. Zeker ook omdat Vlaanderen een basispremie tot 2.000 euro voorziet als je een hybride warmtepomp aanschaft. Meer info op: Mijn VerbouwPremie

Fluvius: Extra bonus bij een nieuwe installatie

In combinatie met bovenstaande premie geniet je dankzij het GEF, het energiebesparingsfonds voor de gassector, tijdelijk van € 700 extra. Deze toeslag geldt voor een nieuwe installatie (geïntegreerd systeem: HR-ketel, warmtepomp en regeling in één toestel). Meer info op: hybride-warmtepomp-huishoudelijke-premie-2022-informatieblad.pdf (fluvius.be)

Veelgestelde vragen over hybride verwarmen

Ik heb recent een duurzame gascondensatieketel geplaatst. Wat moet ik nu doen?

Je hoeft je systeem zeker niet af te breken. Je kan een warmtepomp met een intelligente regelaar laten bijplaatsen om op die manier tot een hybride systeem te komen. Vraag advies aan een erkende installateur om te laten berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past

Is het een goed idee om een hybride verwarmingsketel te combineren met zonnepanelen?

Het antwoord luidt volmondig “ja”! Want met zonnepanelen verminder je de werkingskosten van de warmtepomp. De elektriciteitsproductie van de panelen compenseert het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.

Is een hybride warmtepomp een goede keuze voor de toekomst?

Zeker en vast. Om te slagen in de energietransitie zullen hernieuwbare gassen als groen gas (biomethaan) en groene waterstof deel moeten uitmaken van de oplossing. Een hybride warmtepomp kan met allebei werken. Met een hybride warmtepomp ben je dus klaar voor de toekomst. 

Is het geluid van een warmtepomp storend?

De ventilator van de buitenunit maakt een licht brommend geluid als hij draait. Maar alleen als je de verwarming aan hebt, in de koudere maanden dus. Dan zijn je ramen overdag gesloten en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat af of lager, waardoor de warmtepomp niet of minder vaak aanslaat (en zeker niet als je net in bed ligt).

Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. Tip: ga eens luisteren bij iemand met een warmtepomp. Dan kan je het zelf ervaren.

Hoe zit het met het onderhoud van een gemengd hybride systeem?

Voor een warmtepomp bestaat er geen enkele wettelijke onderhoudsverplichting, tenzij je voor je warmtepomp een milieuvergunning moest aanvragen. In dat geval is 2 jaar de voorgeschreven onderhoudsfrequentie.

Als je installatie ook een zonneboiler en/of zonnepanelen omvat, dien je elk jaar te controleren of er geen schade is aan de aansluitingen en onderdelen van de boiler, of de omvormer nog perfect functioneert, enz.

Nieuws en artikels

Geen artikels gevonden...

Wil je ons ontmoeten?

Bekijk onze evenementen.

Heb je een vraag voor ons?

Vul het formulier in en een van onze experten neemt snel contact met je op.