Accepteer de privacyinstellingen om deze video te bekijken

Video placeholder
25.10.2023

Biomethaan als duurzame energiebron kreeg een belangrijke plaats in het REPowerEU-plan van de Europese Commissie

BiomethaanGroengasCirculaire economieLandbouwReportageTransport

Het gebruik van biomethaan als duurzame energiebron zit in heel Europa sterk in de lift. Deze alternatieve energievorm kreeg dan ook een belangrijke plaats in het REPowerEU-plan van de Europese Commissie, een roadmap die de Europese energiebevoorrading duurzamer moet maken en minder afhankelijk van fossiele bronnen.

Er zijn 8 biomethaaninstallaties ondertussen in België die produceren en injecteren in het gasnet. Er staan ook heel wat projecten in de steigers, maar daarv an zijn we nog niet zeker wanneer die operationeel zullen worden. Als die zich realiseren zou er toch 1 terawattuur per jaar kunnen gerealiseerd worden op het gasnet in België.

Gas.be die werkt vooral rond het promoten van biomethaan, enerzijds aan de productiekant, maar ook aan de klanten-kant, en eigenlijk de tussenpersonen die er zijn de traders enz. we brengen die partijen in contact met elkaar om zo die markt te kunnen creëren.

The European Biogas association represents the full value chain of biogasses in Europe. At the moment, we have 291 members spanning in 35 countries and over 45 national associations, both in the EU27 and a little bit outside, so we also represent such as UK, Norway and Ukraine.
Giulia Cancian - European Biogas Association

European Biomethane Week

In deze bredere context is een evenement als de European Biomethane Week zeer belangrijk omdat je eigenlijk partijen uit alle landen, lidstaten eigenlijk samen krijgt. Niet alleen rond technologie, maar rond certificatie, rond verkoop van biomethaan krijg je hier samen. Dit is eigenlijk echt een platform waar mensen elkaar ontmoeten en concreet oplossingen kunnen uitwerken. Het is ook belangrijk in tweede instantie als signaal naar de Europese Unie, naar de lidstaten en regeringen om te tonen dat biomethaan wel leeft en eigenlijk een oplossing is voor de toekomst.

Gebruik van biomethaan zit in de lift

Het gebruik van biomethaan als duurzame energiebron zit in heel Europa sterk in de lift. Deze alternatieve energievorm kreeg dan ook een belangrijke plaats in het REPowerEU-plan van de Europese Commissie, een roadmap die de Europese energiebevoorrading duurzamer moet maken en minder afhankelijk van fossiele bronnen.

Intussen ontwikkelt zich in sneltempo een biogas-ecosysteem. De European Biogas Association is één van de drijvende krachten. Ze organiseert onder meer de European biogas conference, een grootschalig evenement dat de belangrijkste spelers uit de sector bijeenbrengt.

The EBA conference, which is the milestone event. Today, we are 650 people around the table so we double sized compared to last year. But also, in Europe there are several events that are happing to give visibility to the sector itself.
Giulia Cancian - European Biogas Association

Samenwerking met de industrie en overheden cruciaal

Om de Europese doelstelling te halen moet de productie van biomethaan tegen 2030 tien keer hoger liggen dan in 2021. Daarvoor is meer samenwerking nodig tussen de academische wereld, de industrie en de overheden.

Het Biomethane Industrial Partnership is een platform voor strategische discussies tussen actoren uit de publieke sector, de private sector en de academische wereld, dat vorig jaar in 2022 als project het licht zag en samen met de EU-Commissie werd opgericht.

Het doel is om tegen 2030 de uiteindelijke doelstelling van 35 BCM aan industriële biomethaanproductie te halen.

Het Biomethane Industrial Partnership communiceert over deze bevindingen om het bewustzijn over biomethaan te vergroten bij beleidsmakers, industrieën, lidstaten en andere belanghebbenden, maar ook bij het grote publiek.

Deel dit artikel via