De hybride warmtepomp: duurzaam en energiezuiniger verwarmen zonder gedoe

Duurzaam verwarmenVerwarmen

Haast iedereen stelt zich vandaag de vraag: “Hoe kan ik mijn woning zo budgetvriendelijk, efficiënt en duurzaam mogelijk verwarmen?”. Voor Patrick uit Ruislede bleek een hybride verwarmingsinstallatie de makkelijkste én juiste oplossing te zijn. Samen met professioneel installateur Sander legt hij je alles uit wat je moet weten over de hybride warmtepomp.

Niet alleen nieuwe woningen, maar ook bestaande woningen moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Duurzaam verwarmen is alvast een concrete stap om die doelstelling te kunnen halen. Maar hoe doe je dat? De installatie van een hybride warmtepomp is voor veel bestaande woningen een makkelijke en slimme oplossing.

Slimme samenwerking

Het voordeel van een hybride verwarmingsinstallatie is dat het twee systemen combineert: een klassieke gascondensatieketel en een elektrische lucht-waterwarmtepomp. Het is een combinatie van technieken waarbij de hybride warmtepomp slim samenwerkt met de gasketel: als er op koude dagen minder warmte uit de buitenlucht gehaald kan worden, springt de gasketel automatisch bij.

“Mijn woning die ik zeven jaar geleden kocht, voldeed helemaal niet aan de huidige energienormen”, legt Patrick (63) uit Ruislede uit. “Het huis werd verwarmd met elektriciteit. Na heel wat zelfstudie over verschillende mogelijke oplossingen om mijn huis toch duurzaam, efficiënt en budgetvriendelijk te kunnen verwarmen, kwam ik tot de conclusie dat een hybride warmtepomp de slimste keuze voor mijn woning zou zijn.”

Snel en makkelijk te installeren

Voor de installatie van zijn hybride verwarmingssysteem deed Patrick een beroep op een erkende installateur. “Er zijn verschillende opstellingen mogelijk, maar voor Patricks woning bleek de hybride installatie met buitenunit de beste keuze te zijn”, zegt installateur Sander. “Veel tijd of ingrijpende verbouwingen vroeg dit niet. De installatie was al op twee dagen klaar. Een hybride verwarmingssysteem is voor veel bestaande woningen een duurzame en efficiënte manier om te verwarmen én altijd warm water te hebben. Vaak kan de warmtepomp gewoon aangesloten worden op de gasketel en kunnen bestaande leidingen en radiatoren behouden blijven.”

“Natuurlijk heeft een warmtepomp elektriciteit nodig om te kunnen werken, waardoor je meer stroom zal verbruiken”, geeft installateur Sander mee. “Maar dat hoeft geen extra kost te zijn. Veel mensen kiezen een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Bovendien kun je als je zelf je energie opwekt met zonnepanelen, je CO2-uitstoot nog meer verlagen.”

Interessante premies

Ook het financiële kostenplaatje overtuigde Patrick om te kiezen voor een hybride verwarmingsinstallatie. “Goedkoop is zo’n aanpassing natuurlijk niet”, geeft hij toe. “Maar dankzij verschillende premies kon ik de investering doen en zal ik die ook weer snel terugverdiend hebben. Zo heb ik een premie van 2.000 euro ontvangen van ‘Mijn verbouwpremie’ en heb ik een aanvullende premie van 700 euro ontvangen van GEF, het energiebesparingsfonds van de gassector. In totaal heb ik dus 2.700 euro aan premies ontvangen, wat toch een mooi bedrag is om efficiënter te verwarmen en de wereld mee te helpen verduurzamen.”

Lagere energiefactuur

Maar ook zijn energierekening ging drastisch omlaag. “Persoonlijk vind ik het een groot voordeel dat mijn hybride warmtesysteem voortdurend zelf berekent wat de goedkoopste manier is om te verwarmen”, legt Patrick uit. “Voor mij is dit de meest economische en efficiëntste manier om mijn huis te verwarmen. Ik verbruik niet alleen minder gas, maar heb ook een lagere energiefactuur.”

“Met een hybride verwarmingssysteem zet je niet alleen een stap richting een duurzame toekomst, maar geniet je ook meteen van een comfortabel en budgetvriendelijk verwarmingssysteem”, concludeert installateur Sander. “Elke woning is natuurlijk anders, maar twijfel zeker niet om je te informeren over wat de mogelijkheden voor jouw woning kunnen zijn. Bijna elke bestaande woning – ook met matige isolatie – kan met een hybride warmtepomp duurzamer en kostenefficiënter verwarmd worden. Het is een investering die zich dubbel en dik terugbetaalt, zowel voor je portemonnee als voor het klimaat.”

Premies 2025

Europa streeft ernaar om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, waardoor we allemaal verplicht worden om te kiezen voor groene energiebronnen. Wie slim is en niet wil wachten, investeert daarom vandaag al in een groene toekomst met een hybride verwarmingssysteem. Deze premies geven je alvast een duwtje in de rug om nu de investering te doen.

Woon je in Vlaanderen? Dan voorziet de overheid momenteel een basispremie tot 2.000 euro als je kiest voor een hybride warmtepomp. Daarbovenop ontvang je een aanvullende premie via het GEF-fonds van 700 euro bij de plaatsing van een hybride verwarmingssysteem.

Groot voordeel is dat mijn hybride warmtesysteem voortdurend zelf berekent wat de goedkoopste manier is om te verwarmen.
Patrick - Eigenaar
Deel dit artikel via