06.03.2024

Een nieuw tijdperk van samenwerking: De opkomst van CCS in de strijd tegen klimaatverandering

Hernieuwbare gassen

In een tijd waarin de urgentie van klimaatverandering steeds duidelijker wordt, hebben drie grote industriële spelers - Heidelberg Materials, Fluxys en Equinor - de handen ineengeslagen met een gemeenschappelijk doel voor ogen. Hun missie? Het creëren van een waardeketen voor CO₂-afvang, -vervoer en -opslag (CCS). Dit baanbrekende initiatief staat centraal in de wereldwijde inspanningen om een van de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken: klimaatverandering.

Het streven naar net-zero emissies vormt de kern van de energietransitie, en CCS-technologie staat hierbij centraal. Voor industrieën waar CO₂-uitstoot onvermijdelijk is als onderdeel van hun productieprocessen, biedt CCS een veelbelovende oplossing.

Een opvallend project dat deze visie in de praktijk brengt, is het Anthemis CO₂-afvangproject van Heidelberg Materials. Dit ambitieuze project, gepland voor implementatie in de Antoing-fabriek van het bedrijf, zal vanaf 2029 meer dan 800.000 ton CO₂ per jaar afvangen, waardoor de fabriek CO₂-neutraal wordt als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf.

Anthemis gaat echter verder dan slechts één fabriek; het speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van CCS-technologieën op grotere schaal in Noordwest-Europa. Dit initiatief sluit naadloos aan bij het beleid van Fluxys, dat gericht is op het ontwikkelen van CO₂-infrastructuur in België en het opzetten van een vervoersnetwerk naar opslagsites in de Noordzee, een gezamenlijk initiatief van Fluxys en Equinor.

De erkenning van deze waardeketen markeert een nieuw tijdperk, waarin de industriële sector een actieve rol kan spelen in het aanpakken van de ecologische, sociale en economische uitdagingen van de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering.

Christoph Streicher, General Manager van Heidelberg Materials Benelux, benadrukt het belang van dergelijke initiatieven voor de toekomst van industrieën en de samenleving als geheel. Hij beschrijft Anthemis als een fundamenteel project voor hun duurzaamheidsdoelstellingen en als een mijlpaal voor de net-zero strategie van Wallonië, België en Europa.

Het project Anthemis is fundamenteel voor de duurzaamheidsdoelstellingen van Heidelberg , maar is ook een mijlpaal voor de net-zero strategie van Wallonië, België en Europa.
Christoph Streicher - General Manager van Heidelberg Materials Benelux

Voor Pascal De Buck, CEO van Fluxys Belgium, speelt het Fluxys c-grid een cruciale rol in het verminderen van de CO₂-uitstoot van industrieën zoals cementproductie. Hij benadrukt ook het symbolische belang van het Anthemis-project als pionier in het koolstofvrij maken van industriële activiteiten.

Het Anthemis project is symbolisch van belang als pionier in het koolstofvrij maken van industriële activiteiten.
Pascal de Buck - CEO Fluxys Belgium

Torbjørg Klara Heskestad, Vice-voorzitter Global CCS Solutions van Equinor, spreekt over de grootschalige potentie van projecten zoals de CO₂ Highway Europe pijpleiding, die aanzienlijk kunnen bijdragen aan het verlagen van de kosten van CCS en het verminderen van de uitstoot in Noordwest-Europa.

Deel dit artikel via