Duurzaam verwarmen met hybride warmtepomp: 4 voordelen

Hybride verwarmingDuurzaam verwarmenEnergie efficiëntie

Verwarm je op gas en wil je op een duurzamere manier verwarmen? Dan kan je overschakelen naar een hybride verwarmingsinstallatie waarbij een warmtepomp gekoppeld wordt aan een gasketel. Deze manier van verwarmen is zowel voor bestaande woningen als nieuwbouwwoningen geschikt.  

Een hybride warmtepomp – of hybride verwarmingsinstallatie – bestaat enerzijds uit een condensatieketel op gas en anderzijds uit een lucht-waterwarmtepomp. De buitenunit van deze hybride warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, terwijl de binnenunit die verder opwarmt en tot slot afgeeft aan het warmwatercircuit van de vloerverwarming of radiatoren.  

1. Altijd een back-up  

In een hybride verwarmingsinstallatie wisselen de warmtepomp (op elektriciteit) en de condensatieketel (op gas) elkaar af. Kan je warmtepomp op koude dagen bijvoorbeeld niet genoeg warmte uit de buitenlucht halen om aan je volledige warmtevraag te voldoen? Dan springt je gascondensatieketel bij. Wanneer de zon niet schijnt en gas goedkoper blijkt te zijn dan stroom, dan schakelt de hybride verwarmingssysteem automatisch over naar je condensatieketel. Lees hier meer over een hybride verwarming. 

2. De goedkoopste energiebron  

Door een condenserende gasketel te combineren met een elektrische warmtepomp, verwarm je altijd met de goedkoopste energiebron: elektriciteit of gas. De hybride verwarmingsinstallatie evalueert namelijk in jouw plaats welke optie de zuinigste is, rekening houdend met de energieprijs en de buitentemperatuur. Het beste van twee werelden dus… Als je bovendien zonnepanelen hebt liggen, wek je de elektriciteit voor je warmtepomp ook nog eens grotendeels gratis op. Door het optimale rendement van de hybride installatie verbruik je daarnaast tot 25% minder energie (en daalt je energiefactuur), stoot je tot 40% minder CO2 uit en ben je in alle omstandigheden verzekerd van aangename warmte in huis.  

3. Klaar voor de toekomst 

Kiezen voor een combinatie van een gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp is je verzekeren voor de toekomst. Je beschikt zo over een technologie die klaar is voor de energietransitie omdat je gratis hernieuwbare energie gebruikt én omdat je condenserende ketel ook geschikt is om te werken met groen gas. Daarnaast is het een modulair systeem dat in de toekomst makkelijk nog meer vergroend kan worden door het bijvoorbeeld te combineren met zonnepanelen voor de werking van je warmtepomp. 

4. Snelle terugverdientijd 

De warmtepomp vult gemiddeld 80% van je jaarlijkse warmtebehoefte in. Dat is in vergelijking met een condensatieketel goed voor een besparing tot 25% per jaar. Een hybride verwarmingsketel vraagt wel een grotere investering dan een gewone condensatieketel. Afhankelijk van de grootte en het isolatieniveau van je woning moet je rekenen op een meerprijs van 5.000 tot 10.000 euro. Maar de meerprijs verdien je wel relatief snel terug. Bovendien heb je in Vlaanderen recht op een premie van 800 euro van Fluvius. In Brussel varieert de premie van 4.250 tot 4.750 euro, afhankelijk van je inkomen. 

Nu overschakelen? 

Wil je ook overschakelen op een hybride verwarmingsinstallatie die je helemaal klaarstoomt voor de toekomst? Neem contact op met een Cerga-installateur in je buurt. 

Deel dit artikel via