16.02.2024

Mijn hybride verwarming berekent zelf wat de goedkoopste energie is.

Duurzaam verwarmenEnergie efficiëntieHybride verwarmingReportage

Getuigenis hybride werwarming

Besparen op mijn energiekost doe ik door mijn huis hybride te verwarmen

Zes jaar geleden kocht Patrick een woning in Ruislede. Een woning die helemaal nog niet voldeed aan de huidige energienormen, maar waar Patrick snel een makkelijke oplossing voor vond. “Een hybride verwarmingssysteem is een duurzame en efficiënte manier om mijn woning te verwarmen én altijd warm water te hebben.”

“Toen ik het huis kocht, werd het verwarmd met elektriciteit”, steekt Patrick (62) van wal. “Niet de meest energiezuinige oplossing, ontdekte ik al gauw. Na heel wat zelfstudie over verschillende mogelijke oplossingen om mijn huis toch duurzaam, efficiënt en budgetvriendelijk te kunnen verwarmen, kwam ik tot de conclusie dat een hybride warmtepomp de slimste keuze voor mijn woning zou zijn.”

Slim verwarmingssysteem
Het voordeel van een hybride verwarmingsinstallatie is dat het twee systemen combineert: een klassieke gascondensatieketel en een elektrische lucht-waterwarmtepomp. Het is een combinatie van technieken waarbij de hybride warmtepomp slim samenwerkt met de gasketel: als er op koude dagen minder warmte uit de buitenlucht gehaald kan worden, springt de gasketel automatisch bij. “Persoonlijk vind ik het ook een groot voordeel dat mijn hybride warmtesysteem voortdurend zelf berekent wat de goedkoopste manier is om te verwarmen”, vult Patrick aan. “Voor mij is dit de meest economische en efficiënte manier om mijn huis te verwarmen.” Niet alleen bespaart Patrick zo op zijn gasverbruik. Hij vermindert ook de CO2-uitstoot. Een win-win dus voor zowel zijn portemonnee als het milieu.

Snel geïnstalleerd
Voor de installatie van zijn hybride verwarmingssysteem deed Patrick een beroep op een erkende installateur. “Er zijn verschillende opstellingen mogelijk, maar voor Patrick zijn woning bleek de hybride installatie met buitenunit de beste keuze te zijn”, zegt installateur Sander. “Veel tijd of ingrijpende verbouwingen vroeg dit niet. De installatie was al op twee dagen klaar.”

Snel terugverdiend
Ook het financiële kostenplaatje overtuigde Patrick om te kiezen voor een hybride verwarmingsinstallatie. “Goedkoop is zo’n aanpassing natuurlijk niet”, geeft Patrick toe. “Maar dankzij verschillende premies kon ik de investering doen en zal ik die ook weer snel terugverdiend hebben. Zo heb ik een premie van 2.000 euro ontvangen van ‘Mijn verbouwpremie’ en heb ik een aanvullende premie van 700 euro ontvangen van GEF, het energiebesparingsfond van de gassector. In totaal heb ik dus 2.700 euro aan premies ontvangen, wat toch een mooi bedrag is om efficiënter te verwarmen en de wereld mee te helpen te verduurzamen.”

INFO
Wil je te weten komen of een hybride warmtepomp ook geschikt is voor jouw woning? Of heb je vragen over welk systeem de meest slimme keuze is voor jou? Vraag dan deskundig advies aan een Cerga-installateur in jouw buurt.

Accepteer de privacyinstellingen om deze video te bekijken

Video placeholder
Deel dit artikel via