:focal(undefined))
Hoe helpt een hybride warmtepomp je over te schakelen naar een duurzame verwarmingsinstallatie?
Heb je gas en wil je op termijn overstappen naar duurzame verwarming? Dan is een hybride warmtepomp een ideale tussenstap. Ontdek er meer over.
Hybride warmtepomp
Wil je je gasverbruik verlagen en duurzamer verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp een goede aanvulling op je huidige gasketel. Hiermee combineer je twee systemen: dat van een condensatieketel op gas met een elektrische lucht-lucht warmtepomp. Combineer eventueel met zonnepanelen om het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp op te vangen.
Werking
De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt met zijn buitenunit gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht. Via compressie warmt de binnenunit de energie verder op en geeft het de energie af aan de radiatoren. Je gascondensatieketel schiet in actie wanneer het bepaalde parameters behaalt, bijvoorbeeld wanneer het gasverbruik voordeliger is dan het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp. Het toestel kan zo ingesteld worden dat je automatisch de laagste energiekost hebt. Wil je ook je water hybride (met gas en warmtepomp) verwarmen? Dan kan dat door een spiraalboiler met twee warmtewisselaars te gebruiken.
Voordelen van een hybride warmtepomp op een rijtje
1. Bespaar op energie
Dankzij een hybride warmtepomp verlagen je energiekosten. Hiermee kun je namelijk 25% minder energie (elektriciteit en gas) verbruiken in vergelijking met een klassieke verwarmingsinstallatie op gas.
2. Verwarm milieuvriendelijker
Dankzij een hybride warmtepomp gebruik je gratis hernieuwbare energie waardoor je 40% minder CO2 uitstoot dan met een klassieke verwarmingsinstallatie. Bovendien kun je de werking van je hybride warmtepomp zo afstellen dat je de laagste hoeveelheid, en dus nog minder, CO2 uitstoot. Heb je nog een oude klassieke gasketel? Vervang deze dan door een milieuvriendelijke condensatieketel.
3. Ideaal voor bestaande woningen
Bij de plaatsing van een hybride warmtepomp zijn er geen breekwerken nodig. Bovendien is je hybride warmtepomp vrij compact. Ideaal voor een bestaande woning of renovatie. Je kan de bestaande verwarmingsinstallatie blijven gebruiken en het systeem is, snel, op zo’n 1 à 2 dagen geplaatst. Bij een hybride systeem is de isolatie van je woning minder belangrijk. Al is het natuurlijk altijd beter als je woning wel goed geïsoleerd is. Ga je voor een nieuwbouwwoning? Kies dan eerder voor een gascondensatieketel of een warmtepomp.
Conclusie: wil je je verwarmingsinstallatie op termijn verduurzamen? Combineer je cv-ketel met een hybride warmtepomp. Zo verminder je je gasverbruik én je CO2-uitstoot.
Advies nodig? Een Cerga-installateur in je buurt helpt je graag verder.