24.04.2025

Aquafin zet volgende stap in duurzame energietransitie met nieuwe groen gas-installaties

BiomethaanDuurzaam verwarmenCirculaire economieGroengasVerwarmen

Aquafin versterkt zijn rol in de energietransitie met de ingebruikname van twee nieuwe installaties voor groen gas. Door rioolslib om te zetten in biomethaan draagt het bedrijf bij aan een duurzamer en lokaal energieverhaal.

Na een succesvolle eerste ervaring met biomethaanproductie in Antwerpen-Zuid, breidt Aquafin zijn capaciteit voor de productie van groen gas fors uit. Twee nieuwe biomethaaninstallaties zijn intussen operationeel in Genk en Gent, met Dendermonde en Deurne op komst. Tegen 2026 wil het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf jaarlijks 40 GWh aan biomethaan produceren – goed voor het gasverbruik van zo’n 2.650 gezinnen.

Van biogas naar groen gas: een circulaire energieoplossing

Aquafin beheert 330 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) en zuivert zo het afvalwater van ruim 87% van de Vlamingen. Een deel van het sliboverschot uit dit proces wordt vergist, waarbij biogas ontstaat. Tot voor kort werd dat gas benut in warmtekrachtkoppeling (WKK)-installaties, maar Aquafin vervangt die nu op vijf locaties door moderne biomethaaninstallaties. Daarin wordt het biogas gezuiverd tot aardgaskwaliteit en rechtstreeks geïnjecteerd in het net via gascabines van Fluvius.

Slim verwarmen met riothermie

Wat de nieuwe installaties extra duurzaam maakt, is de toepassing van riothermie. Door warmte uit het gezuiverde afvalwater te halen, kunnen de slibvergisters efficiënt verwarmd worden zonder fossiele brandstoffen – een primeur voor Aquafin. Dit innovatieve systeem benadrukt hun inzet voor een circulaire en koolstofarme energievoorziening.

Groeiend belang van biomethaan in België

Volgens Didier Hendrickx, Public Affairs Manager bij Gas.be, komt het project op een cruciaal moment: “De vraag naar biomethaan stijgt fors, onder andere door strengere CO2-doelstellingen. Elk nieuw injectiepunt is welkom in het streven naar 1 TWh binnenlandse biomethaanproductie tegen 2026. Aquafin levert met dit project een belangrijke bijdrage aan de energietransitie én aan een slimmer gebruik van onze afvalstromen.”

Met deze investeringen positioneert Aquafin zich als een koploper in de vergroening van de Vlaamse energievoorziening en toont het aan dat ook waterzuivering een sleutelrol kan spelen in de circulaire economie.

Deel dit artikel via